"Meditál a cégem" Interjú Mészáros Gáborral

"Meditál a cégem" Interjú Mészáros Gáborral

Forrás: Ricardo Ulke Acosta (www.flickr.com). A fotó illusztráció.Amerikában és a nyugati országokban már vannak jól működő példák: cégek, amelyeknek több száz alkalmazottja meditál. Munkaidőben, de nem annak rovására, hiszen kutatások bizonyították az így megnövekedett munkahatékonyságot, kreativitást, a dolgozók nagyobb elkötelezettséget. Magyarországon is megszületett az első példa: a Trans-Pack logisztikai vállalat vezetője úgy döntött, bevezeti cégébe a meditációt. Németh Lilla interjúja.

A Trans-Pack ma egy közel 130 főt foglalkoztató, belföldi gyűjtőfuvarozást végző cég. A postához hasonló elven működik, vagyis egy központi raktárba gyűjtik be napi fuvarozású árukat, majd ezeket szállítják ki belföldi célállomásokra. Óriási mennyiségű, mintegy 2200-2800 raklapnyi árut mozgatnak naponta, vagyik a dolgozók nem kis mennyiségű stresszel számolhatnak munkájuk során.

– Milyen mértékű a stresszről lehet beszélni a logisztika területén?

– A szállítmányozási munka gyakorlatilag állandó készültséget igényel. Hétfőn hajnali 2 órakor indul a hét, és szombaton délben áll meg a munka másfél napra. A sofőrjeink, raktárosaink váltott műszakban gyakorlatilag éjjel-nappal dolgoznak. Állandóak a megoldandó problémák: a kocsi megsérül, árokba szalad, felborul, eltéved, nem érkezik meg időben. Egy fuvarszervezőnek naponta 900-1000 telefonhívása van. Nekem volt olyan időszakom, amikor napi 9 óra volt a beszélgetési időm, vagyis több időt töltöttem telefonálással, mint a hivatalos napi munkaidő. De minden kollégámnak, minden munkaterületnek megvannak a maga sajátos kihívásai.

– Miért döntöttél úgy, hogy bevezeted a meditációt a cégedbe?

– Két éve tanultam meg a Transzcendentális Meditációt, és azóta tapasztalom a jótékony hatásait a saját életemben. A cégnél nagyon jó csapatban dolgozom, akikkel gyakorlatilag több időt töltök, mint a saját párommal. Úgy érzem, felelősséggel tartozom irántuk. Gondolkoztam rajta, hogy vezetőként milyen értéket tudok nekik adni? Adhatok pénzt vagy jutalmat, de ezzel ténylegesen még nem tettem hozzá az életükhöz. A meditáció viszont egy olyan dolog, amivel egy ember akár a saját maga életét meg tudja fordítani. Mivel én ezektől az emberektől rengeteg mindent kapok, igyekszem valamit vissza is adni. 

meditáló cégvezetők

Lakos Antal TM-tanár és Mészáros Gábor, a Trans-Pack Logisztika Kft. ügyvezetője

– Saját magadon mit vettél észre, amióta meditálsz?

– Régebben nagyon sokat aggodalmaskodtam. Állandóan azon járt az eszem, vajon ki tudom-e fizetni a számlákat vagy nem, bejönnek-e a pénzek időben vagy nem, stb. Hasonló profilú cégeket általában úgy alapítanak, hogy már létező cégeket, infrastruktúrát vásárolnak fel, és hívnak hozzá egy gyakorlott menedzsmentet. Én a nulláról indultam. Volt egy autóm, aminek én voltam a sofőrje, ezzel mentem el az ügyfelekhez, és megígértem a csillagokat is az égről. A kollégáimmal együtt építettük fel ezt a rendszert, és mindenre nekünk kellett rájönnünk. Külső forrás nélkül növekedtünk, nem vontunk be idegen tőkét. Emiatt voltak nagyon nehéz időszakaink, többször táncoltunk borotvaélen. És amikor már jobban ment a cégnek, az aggodalmaskodás, amihez hozzászoktam, már gyakorlatilag automatizmussá vált. Ezt az állandó aggodalmaskodást sikerült letennem gyakorlatilag egyik napról a másikra a TM-mel.

„Könnyebben megy, ha egy kicsit hátrébb állsz”

– Céges szinten azóta mit tapasztaltál?

– Amióta ez az óriási mentális zaj elcsitult bennem, sokkal tisztábban látok, és jobb döntéseket tudok hozni. Szinte hihetetlen, de azóta a cég elkezdett pályára állni. Észrevettem, hogy könnyebben oldódnak meg a dolgok körülöttem. Volt olyan probléma, amit már egy hónapja meg akartam oldani, és valaki egyszer csak megcsinálta. Könnyebben megy, ha egy kicsit hátrébb állsz. Illetve észrevettem, hogy mindig fejtől bűzlik a hal. Ha vezetőként jobb kedved van, a körülötted lévő emberek is nyugodtabbak lesznek. Ha ideges vagy, körülötted is mindenki feszült. Gyakorlatilag a saját állapotom tükröződik vissza a környezetemben.

– Hogy történik a gyakorlatban a közös irodai meditáció? Ha jól tudom, a költségeket Te vállaltad át.

– Tartottunk a cégnél egy bevezető előadást a TM technikáról, és akinek volt kedve, eljött, és megtanulta. Egyelőre még csak a felsővezetők meditálnak, egy hét fős mag jött össze. Mi minden délben találkozunk itt az irodámban, és 20 percet meditálunk együtt. Aztán mindenki megy vissza a dolgára, felfrissülten, tiszta fejjel. Új fejlemény, hogy sikerült felépíteni a saját raktárunkat, és ott szeretnék majd berendezni egy meditációs szobát is. Akinek lesz kedve, csatlakozhat.

„A kollégáim jóval nyugodtabbak”

A kollégáidon, illetve a céges eredményeken tapasztalsz változást, amióta többen meditáltok a cégnél?

– Egyelőre csak mintegy fél évről beszélünk, és ebben benne van egy nagyon sűrű decemberi időszak is, így korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. De azt kétségkívül tapasztalom, hogy a kollégáim jóval nyugodtabbak, és a decemberi őrületet is könnyebben vészeltük át, mint eddig. Van olyan kollégám, aki rendkívül negatívan állt hozzá a dolgokhoz, és most alig lehet ráismerni, olyan higgadtan, megoldásra törekedve közelíti meg a problémákat. De ezek csak az egyéni hatások. Idén szeretnék egy 10 pontból álló, teljesen objektív mérési skálát is összeállítani, amelyik konkrétan megmutatja a céges szintű eredményeket. Lesznek benne gazdasági, pénzügyi mutatók, illetve adatok az ügyfélelégedettségről, a szállítási hatékonyság és pontosság változásáról. Azt gondolom, a számok önmagukért fognak beszélni.

Oprah show Obamával

Oprah Winfrey népszerű amerikai tévériporter cégénél például mind a 270 alkalmazott meditál.
(Fotó: pearlsofprofundity.files.wordpress.com)

– Magyarországon úttörőnek számítotok ezen a területen. Milyen nehézségekkel szembesültetek a meditáció céges szintű bevezetése során, mire érdemes odafigyelni?

– Fontos nem erőltetni, és meghagyni az emberek döntési szabadságát. Ez egy lehetőség. Például mi 14-en tanultuk meg a TM-et eredetileg, de abból most csak heten meditálunk stabilan. Ez az eszköz viszont már ott van a többiek kezében is, és akkor veszik elő, amikor akarják. Illetve eleinte mindig én mentem körbe délben az irodában, hogy szóljak, de most már nem teszem. Ne azért jöjjenek a kollégák meditálni, mert a főnök szeretné, hanem mert ők éreznek kedvet hozzá. Fontos még az utánkövetés is: hogy 2-3 hetente kijöjjön a TM-tanár, és az emberek feltehessék a kérdéseiket, megbeszélhessék a tapasztalataikat. A cégvezető ebben ne adjon tanácsokat.

– Összességében úgy érzed, hogy jó befektetés volt?

– Nekem ez az elejétől kezdve nem volt kérdés.

Németh Lilla

Kapcsolódó cikkek