illusztráció, forrás: pixabay.com

Most érdemes lakást kiadni

Most érdemes lakást kiadni

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

Éves összevetésben az országos átlagos lakbérek 10,5 százalékkal, a budapestiek 10,8 százalékkal nőttek. Az országos és a fővárosi drágulásnál nagyobb mértékben, 11,2-14,7 százalékkal emelkedtek éves szinten az átlagos bérleti díjak a dél-dunántúli, valamint az észak- és dél-alföldi régióban – közölte az ingatlan.com szerdán.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az albérletek drágulásának oka elsősorban az átlagfizetések jelentős, kétszámjegyű emelkedése, ugyanakkor a jelenlegi bérleti díjak már súrolják a fizetőképesség felső határát.

A fővárosban az áprilisi megtorpanás után májusban bekövetkezett drágulásban az is szerepet játszik, hogy a kereslet felélénkült, ilyenkor aktívak azok a bérlők, akik az egyetemisták és főiskolások július végi rohama előtt szeretnék megtalálni a következő otthonukat. Az ingatlan.com adatai szerint a bérbeadók is készülnek az albérletszezonra, a kiadó lakóingatlan-hirdetések száma 40 százalékkal nagyobb a két évvel ezelőttinél. Június elején országosan összesen több mint 14 000 kiadó lakásból és házból válogathattak a bérlők, a fővárosban több mint 9 000 lakóingatlan vár bérlőre.

Az átlagos havi bérleti díj Budapesten 250 000 forint. Továbbra is a 11. és a 13. kerületben a legnagyobb a kínálat, ezekben a városrészekben 260 000 forint az átlagos lakbér.

A legerősebb albérletpiaccal rendelkező vármegyeszékhelyek, egyben a fontos egyetemvárosok közül Debrecent 230 000 forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte június elején, így az itteni árak már közel vannak a budapestiekhez. A szegedi albérletek 159 000, a pécsiek 140 000, a győriek 180 000 forintnál tartottak ekkor, Miskolcon viszont alacsonyabbak az árak, átlagértékük havonta 110 000 forint volt június elején.

Kapcsolódó cikkek