Elakadtál az Online számla regisztrációban? Segítünk!

Elakadtál az Online számla regisztrációban? Segítünk!

Téged is érint az online adatszolgáltatási kötelezettség, de nem tudod pontosan mi a teendőd? Összegyűjtöttük a fontos tudnivalókat, amit a számlaadat-szolgáltatásról tudnod kell.
Kiket érint az adatszolgáltatási kötelezettség és kiknek kell regisztrálniuk az Online számlára?

A NAV Online számla felületére 2020. július 1-jétől mindenkinek regisztrálnia kell, aki belföldi vállalkozás részére állít ki számlát. Abban az esetben is, ha a számla kis összegről készül és a kiállító alanyi adómentes státuszú. Az adatszolgáltatási kötelezettség ugyanis ezen a platformon teljesíthető.

2021-től ráadásul még tovább szigorodnak az előírások, hiszen az adóhatóság a számlaadat-szolgáltatást kiterjeszti az összes bizonylatra, ami belföldi vagy külföldi vállalkozás, illetve magánszemély számára kerül kiállításra magyar adószám alatt.

Tekintsük most át a NAV Online számla regisztráció lépéseit!

Ha eddig bizonytalan voltál abban, hogy hogyan is zajlik az Online számla regisztráció, akkor most minden szükséges információt megtudhatsz róla.

Regisztrációra akkor is szükséged van, ha kézi számlatömböt használsz – ez esetben manuálisan kell feltöltened bizonylataidat az adóhatóság internetes felületére –, illetve akkor is, ha rendelkezel számlázó program előfizetéssel. Utóbbi esetében jóval könnyebb a helyzet, pár gombnyomással automatizálhatod az adatszolgáltatást. A Billingo például rengeteg vállalkozásnak könnyíti meg a dolgát.

Első lépésként látogass el az onlineszamla.nav.gov.hu oldalra.  Az Online számla regisztrációhoz szükség van Ügyfélkapu azonosítóra. Először válaszd ki az adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció lehetőséget. Majd jelentkezz be az ügyfélkapus fiókoddal, és írd be adóazonosító jeledet a kétfaktoros azonosításhoz.

Az ellenőrzést követően adhatod meg a felhasználónevet, és az ismételt ellenőrzés után a részletes adatokat. Végül kattints a regisztráció gombra.

Számlázó programod abban az esetben fogja tudni automatikusan teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget, ha létrehozol egy technikai felhasználót is, majd legenerálod a szükséges XML kulcsokat. Ehhez lépj be regisztrált felhasználói adataiddal az Online számla felületére! Majd kattints a Felhasználók menüpontra, aztán az Új felhasználó gombra, és itt válaszd a Technikai felhasználó lehetőséget.

Add meg a jelszavadat, majd alul jelöld be a Számlák kezelése és Számlák lekérdezése lehetőséget, végül mentsd el a technikai felhasználót.

Ezt követően generáld le az XML kulcsokat. Ehhez a Felhasználók menüpontban a Felhasználók sorában kattints a Részletek oszlop lefelé mutató háromszögére, aztán válaszd ki a Kulcsgenerálás lehetőséget.

Így kösd össze az Online számlát saját számlázó programoddal

Amennyiben Billingót használsz, lépj be fiókodba. Ezután a menüből válaszd ki a Beállításokat, majd a NAV Online Számla összekötés lehetőséget.

Add meg felhasználónevedet, az XML aláíró- és cserekulcsot, majd mentsd el. Ezután teszteld le, hogy sikeres volt-e az összekötés. Amennyiben igen, már hátra is dőlhetsz, ugyanis nincs több dolgod a kötelező adatszolgáltatással kapcsolatban. Kiállított számláidat ugyanis a Billingo folyamatosan monitorozza és a szükséges számlaadatokat automatikusan továbbítja az adóhatóság felé.

Kapcsolódó cikkek