"A bankoknak is jó az új támogatási rendszer"

"A bankoknak is jó az új támogatási rendszer"

A magyar pénzintézetekre több szempontból is pozitív hatással lehet az új családi otthonteremtési támogatási rendszer. Így véli a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője, aki szerint 2016 második felében indulhat be érdemi hitelkihelyezés a bankoknál.

A program nagy valószínűséggel lökést fog adni az ingatlanpiacnak, emiatt a jelzáloghitelekre általánosan nőhet a kereslet – írta Le Phuong Hai Thanh az MTI-hez eljuttatott elemzésében. A tényleges hitelfelvevők számát ugyanakkor korlátozhatja az építőipar kapacitása. Kérdés, hogy visszatér-e a válság előtti szintekre az új lakásépítések száma – fejtette ki. Emlékeztetett, hogy az elmúlt évben nagyjából 7-8 ezer új lakás épült, míg a válság előtt évente 36-40 ezer.

Az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) elsősorban a nagycsaládosokat részesíti előnyben, a háromnál több gyereket vállalóknak új lakás építése esetén 10 millió forint támogatás jár, és közülük a hitelképes háztartások további, legfeljebb 10 millió forint értékű kamattámogatott hitelre is jogosultak. A Concorde elemzője megjegyezte, hogy a KSH korábbi évekre vonatkozó adatai szerint 217 ezer család rendelkezik három vagy több gyermekkel. A programra jogosult családok száma azonban ennél jóval nagyobb is lehet, miután a három gyermek vállalását 10 év alatt kell teljesíteni.

A szakember szerint a hitelek várható volumen növekedése mellett a kamattámogatott hitelek kamatmarzs oldalról is támogathatják a folyósító pénzintézeteket, mindez ösztönzőleg fog hatni a bankok részvételére. A részvényelemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a program egyik nyertese az OTP lehet, amely még mindig jelentős, 23 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az új jelzáloghiteleknél. A bank várhatóan aktív lesz az új csok programban, és a pozitív hatás akár 226 forintot is jelenthet a bank részvényeinek árfolyamában.

Kapcsolódó cikkek