fotó: pixabay.com

Átárazzák az ingatlanpiacot a támogatások

Átárazzák az ingatlanpiacot a támogatások

Fél év múlva kezd majd megmutatkozni a lakásáfa csökkentésének tényleges hatása az építési engedélyek számának növekedésében, miközben elstartolnak a korábban elhalasztott fejlesztések is. Ezt írta szerdai számában a Világgazdaság.
A gazdasági napilap cikke szerint több ezer építési engedéllyel rendelkező lakás korábban jegelt építési tervét melegíthetik fel az ingatlanfejlesztők, bízva az áfacsökkentés és az otthonteremtési csomag keresletélénkítő hatásában.

Az előkészített fejlesztéseket jellemzően tavaly tették parkolópályára, mert 27 százalékos áfával nem bizonyultak piacképesnek. A járvány pedig csak növelte a bizonytalanságot az építők és a potenciális vásárlók körében – sorolta a tavalyi évet meghatározó folyamatokat a Világgazdaságnak Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke, a Metrodom Építő Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a tavaly bejelentett rozsdaövezeti áfacsökkentés tovább fokozta a fejlesztői várakozásokat, az azonnali akcióterületek kijelölésére azonban nem került sor, bejelentették viszont az új családi otthonteremtési csomagot.

A lakáspiacot tavaly jellemző kivárásnak ezzel vége is lehet, a csomagban foglalt kedvezmények, mint azt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi Lakáspiaci jelentésében is megfogalmazták, újabb és több évre ható érdemi támaszt adhatnak a keresletnek, párhuzamosan élénkítve a fejlesztői aktivitást a 2022. december 31-ig végleges építési engedélyt szerző, 2026. december 31-ig megépülő lakásokra érvényes 5 százalékos áfa visszavezetésével.

Miután az áfacsökkentést a már folyamatban lévő lakásépítésekre is kiterjesztették, a kínálat csaknem felét adó, tavaly még 27 százalékos áfakörbe tartozó lakások esetében várnak – méltán – azonnali, számottevő árcsökkenést a vevők. Ez mintegy 21,5 ezer lakás, vagyis a fejlesztés és előkészítés alatt álló budapesti új lakások 58 százaléka, amelyekre 2020-ban még a 27 százalékos áfamérték vonatkozott.

Kapcsolódó cikkek