a stabil cégek a nyerők (illusztráció), fotó: pixabay.com

A pénzügyileg stabil cégeket keresik a befektetők

A pénzügyileg stabil cégeket keresik a befektetők

Világszerte visszaestek a tőzsdei bevezetések, miközben a befektetők számára a kiemelkedő növekedésnél fontosabbá vált a vállalatok stabilitása és értékteremtő képessége. Erre mutat rá az EY nemzetközi tanácsadó legfrissebb jelentésében.
Az összefoglaló szerint globálisan 968 tőzsdei bevezetés valósult meg összesen 101,2 milliárd dollár értékben 2023 első kilenc hónapjában, ami 5, illetve 32 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az Európát, valamint a Közel-Keletet, Indiát és Afrikát magába foglaló gazdasági régió (EMEIA) piacain az idén eddig 286 részvénykibocsátás történt 21,9 milliárd dollár értékben, ami éves szinten 2 százalékos növekedés az ügyletek számát tekintve, értékük azonban 44 százalékkal esett vissza. A szűkülő likviditás és az emelkedő költségek miatt a befektetők a kockázatos, de nagy növekedést ígérő cégek helyett most a biztos alapokkal rendelkező vállalatok felé fordulnak.

“Ennek megfelelően felértékelődnek az olyan alapvető szempontok, mint az erős pénzügyi mérleg, a kiegyensúlyozott forgalom, illetve a gazdasági stabilitás”

– jelezte Paulovits Márton, az EY felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének igazgatója a közleményben. A technológiai szektor az év eleje óta elért 200 ügylettel továbbra is a legaktívabb a piacokon. A mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó startupoknál nem volt jelentős növekedés a kibocsátásoknál, de egyre többen készülnek közülük tőzsdei bevezetésre. Az ipari szektor a második helyen zárt 195 ügylettel, amit a fogyasztói szektor követ 165 tőzsdei bevezetéssel – közölte az EY.

Kapcsolódó cikkek