fotó: pixabay.com

Megteltek a szálláshelyek a húsvéti hétvégén

Megteltek a szálláshelyek a húsvéti hétvégén

A vendégek 553 ezer vendégéjszakát töltöttek el a hazai hotelekben, motelekben. A forgalom a bevételekben is megmutatkozott: a szálláshelyek 9,6 milliárd forint, a vendéglátóhelyek több mint 18 milliárd forint árbevételt értek el. Ezt közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken.
Az ügynökség közleménye szerint a vendégéjszakák száma az előzetes várakozásokat is meghaladta, és 40 százalékkal a kiemelkedőnek számító március 15-i hétvége forgalmát is felülmúlta.

A húsvéti időszak alapján is minden esély megvan rá, hogy az idei forgalom felülmúlja a tavalyit. A legközelebbi, pünkösdi hosszú hétvége már a nyári szezon kezdete lesz, amelyre várhatóan már most megkezdődnek a foglalások.

Az MTÜ adatai szerint a fővárosba leginkább a külföldiek, míg vidékre a belföldi vendégek foglaltak a húsvéti hétvégén.

Kiegyensúlyozott volt a hazai és a nemzetközi utazók megoszlása, a belföldi vendégek 337 000 (61 százalék), a külföldiek 216 000 (39 százalék) éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken. Budapesten a forgalom negyede koncentrálódott (139 000 vendégéjszaka), amelynek többsége (85 százalék) külföldi vendégektől származott. A vidéki Magyarországon eltöltött 414 000 vendégéjszaka 77 százaléka hazai utazókhoz volt köthető, akik körében a legnépszerűbb települések Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Zalakaros, Gyula és Eger voltak. A külföldiek leginkább Budapestre, Hévízre, Bükre, Sárvárra és Hajdúszoboszlóra utaztak.

Az MTÜ közlése szerint országosan a vendégéjszakák felét szállodákban, több mint egyharmadát magán- és egyéb szálláshelyeken töltötték el a vendégek. A fővárosban magasabb volt a szállodák részesedése, 55 százalék.

A szállodák kapacitás-kihasználtsága a pénteki és szombati napokon (április 15-16.) a négy- és ötcsillagos egységekben érte el a legmagasabb értéket, a fővárosban megközelítette a 80 százalékot, a vidéki szállodákban a 70 százalékot. Az ünnepi hétvégén 9,6 milliárd forint bevétel realizálódott a szálláshelyeken, ebből 5 milliárd forint a belföldiekhez köthető, a vendéglátóhelyek árbevétele meghaladta a 18 milliárd forintot. Csütörtökön, pénteken és szombaton is napi 4 milliárd forint feletti bevételt könyvelhettek el a vendéglátóegységek, ami kiemelkedő teljesítmény.

Kapcsolódó cikkek