fotó: pixabay.com

Fontos időszak ez a baromfitenyésztőknek

Fontos időszak ez a baromfitenyésztőknek

A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka. Ezt árulta el a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára.

Molnár Györgyi elmondta, hogy

a húsvét előtti hetekben 30-35 százalékkal több tojást vásárolnak a háztartások, mint általában.

“A teljes tojás-fogyasztás évente megközelíti a 2,5 milliárd darabot”

– tette hozzá.

Az ágazat tojástermelésből származó árbevétele tavaly 26 milliárd forint volt, az azt megelőző évben 26,5 milliárd forintot tett ki. A csökkenést azzal indokolta, hogy míg a regisztrált termelés nőtt, addig az átlagos termelői ár csökkent.

A tojásárakról megjegyezte, hogy a tojás darabonkénti fogyasztói ára 33-45 forint volt a 13. és 15. héten a vidéki és a budapesti piacokon az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai alapján.

A magyar lakosság évente, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, fejenként 234 tojást fogyaszt el.

A mezőgazdasági titkár felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy

mindig ellenőrizzék a tojásokon a HU jelzést, amely jelzi az eredetet, valamint garantálja a biztonságot, a termék frissességét és a minőséget.

A BTT-n belül működő Tojásszövetség szerdai közleménye szerint országos, ismeretterjesztő iskolai programot indítanak a gyerekek reggelizési szokásainak javítására, amely idén tavasszal 15 iskolába és több mint 4000 felsős diákhoz jut majd el. A szövetség a felnőttek oktatását is fontosnak tartja, ezért HU, de tojás! néven Facebook-oldalt is létrehozott.

Kapcsolódó cikkek