fotó: pixabay.com

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban "rügyfakasztó vasárnap" és "vízbevető hétfőn". Erről tájékoztatta Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője a médiát.
A szakember elmondta, hogy az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénye kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér, felejthetetlen környezetben.

A skanzen utcáján sétálva a vendégek elleshetik olyan hagyományos mesterségek titkait mint a bútorfestés és a fafaragás, megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A rendre gyalogcsendőr ügyel, a kisebbeket mesekert, húsvéti játszóház várja, de az arra vállalkozók táncra is perdülhetnek az Üllési Fonó Néptáncegyüttessel.

A Nomád Parkban 10. századi tevékenységeket próbálhatnak ki a vendégek: lőhetnek íjjal, emellett lesz kézi orsózás, rokkázás és szalagszövés is. A lovaspályán megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait.

A Puszta Háza kiállításaival a természet értékeit tárja az érdeklődők elé, a madármegfigyelési nap keretében solymász- és méregkeresőkutya-bemutató is látható. A Hungarikum tárházban a szegedi halasbicskáról és a késesmesterségről nyílik kiállítás.

Húsvét hétfőn muzsikusok és táncosok zenés hírveréssel csábítják a látogatók a skanzenhez, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat. A programokat húsvéti bál zárja a makói Forgatós Táncegyüttessel.

Kapcsolódó cikkek