fotó: pixabay.com

Kreatív szakmáknak avattak inkubátorházat Nagyváradon

Kreatív szakmáknak avattak inkubátorházat Nagyváradon

Felavatták kedden Nagyvárad első üzleti inkubátorházát, a létesítmény kreatív területen tevékenykedő fiatal cégeknek biztosít helyet. A hírt a partiumi város vezetése jelentette be.
A 2200 négyzetméter területű inkubátorházat a dizájn, az animáció és más kreatív szakmák, illetve a számukra szoftvereket fejlesztő IT-cégek használhatják.

Florin Birta polgármester az avatóünnepségen hangsúlyozta, hogy az európai uniós támogatással megvalósult beruházás a kreatív startup cégeket hivatott támogatni. Elmondása szerint egy elhagyatott volt kórházépületet újítottak meg erre a célra. Ismertette, hogy a 24 millió lejes (1,8 milliárd forint) beruházás egyharmadát biztosította az EU, a fennmaradó részt a városi büdzséből finanszírozták. Az inkubátorházban több mint 20 vállalkozás kapott helyet.

Az ingatlanban 15 irodát alakítottak ki startup cégek számára, további 30 munkahely közös térben áll rendelkezésükre, továbbá hat műhely, illetve rendezvény- és gyűlésterem is van az épületben.

Alina Silaghi, a helyi fejlesztési ügynökség (ADLO) igazgatója azt emelte ki, hogy a 2018-ban indított projekt célja a fiatal vállalkozók megsegítése. Ezek meghatározott ideig vehetik igénybe az itteni szolgáltatásokat, és tanácsadásban is részesülnek, hogy hosszú ideig fennmaradhassanak a piacon. A nagyváradi városvezetés célul tűzte ki, hogy a határ menti városba vonzza a fiatal, IT-szektorban tevékenykedő cégeket, és ezáltal felvegye a versenyt a romániai Szilícium-völgyként is emlegetett Kolozsvárral.

Kapcsolódó cikkek