A lakáspiac hozhat még pénzt

A lakáspiac hozhat még pénzt

pénzA következő másfél évben 15 000-20 000 új lakás jelenhet meg a piacon, és a magyarországi lakáspiac fellendülése a következő 2-3 évben is fennmaradhat. Ez derül ki az ingatlan.com friss előrejelzéséből.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzés szerint országszerte tizenöt-, húszezer új lakás átadása várható 2018 elejéig, így a kínálat elkezd felzárkózni az erős kereslethez, bár a válság alatt elmaradt építkezések miatt több mint 100 000 lakás hiányzik a piacról.

A használt és új építésű lakásoknál az erőteljes drágulás az idei második negyedévben enyhült, ugyanakkor  a jelentős kereslet miatt a kínálat bővülése nem hoz árcsökkenést.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint az árak pontos alakulására nehéz átlagot mondani, mert most indultak el nagyobb, több ezres számban az új fejlesztések. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra számít, hogy a nagyvárosok központjaiban legalább évi 5-10 százalékos lesz a drágulás üteme.

Gergely Péter, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője szerint a lakáshitelezésben is megindult a fellendülés, csak júniusban 44 százalékkal nőtt éves összevetésben az új lakáshitel-szerződések állománya, de az alacsony bázis miatt még bőven van potenciál a következő időszakban. A hitelszakértő nem tart a lakosság túlzott eladósodásától, szerinte vannak a rendszerben a túlzott hitelezést megakadályozó elemek, egyebek mellett a hiteltörlesztési plafon.

Kapcsolódó cikkek