fotó: pixabay.com

Ők a legjobbak

Kihirdették a szakképző iskolák tanulóinak hirdetett Pénzügyi junior klasszis! verseny győzteseit a szerdai országos döntőt követően Budapesten; az első helyezett a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum csapata lett.

A második helyezett a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium csapata, a dobogó 3. helyére a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum csapata került. A szervező Privátbankár.hu tervei szerint jövőre is megrendezik a pénzügyi versenyt. Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke a díjátadón elmondta,

az idén első alkalommal megrendezett vetélkedőn 800 csapat 3200 diákja mutatta meg a tudását az ország összes szakiskolájából. Közülük 19 csapat jutott el a szerdai döntőbe, ahol 19 megye és Budapest legjobbjai mérték össze a pénzügyekről megszerzett tudásukat.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a diákok minél tudatosabbak legyenek a pénzügyekben, mert ők lesznek a bankszektor későbbi ügyfelei. A versenyen praktikus kérdéseket kaptak a diákok, példaként említette a hitelfelvétellel kapcsolatos költségek, a lakáseladás, lakáscsere esetén fizetendő adó kiszámítását, vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla nyitását.

“A versenyt az Erste Bank mellett számos szervezet, intézmény támogatja, így a Pénzügyminisztérium (PM), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), a Diákhitel Központ, és a Mabisz is, mert mindenkinek érdeke, hogy a diákok sokkal tudatosabban használják a pénzügyi szolgáltatásokat”

– mondta.

Balogh László, a PM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a tárca örömmel támogatja a speciálisan szakiskoláknak szervezett versenyt, a résztvevők száma igazolja a várakozásaikat.

“A szakképző intézményekben már két éve kötelező tantárgy a pénzügyi és vállalkozói ismeretek. Az itt végzők nagy része később saját vállalkozást indít, és a sikeresség alapvető feltétele a pénzügyi ismeretekben való jártasság”

– mondta, majd emlékeztetett arra, hogy a kormány 2018-ban indította el a pénzügyi tudatossági stratégiát, számos korosztályt megcélozva.

A fiatalok körében mért kártyahasználati adatok, internetes vásárlások adatai azt mutatják, hogy ennek alapvető üzenetei eljutottak az érintettekhez.

A legújabb mobilfizetési technológiák is népszerűek a fiatalok körében, tízből nyolcan mobiltelefonnal fizetnek, amit jelentős előrelépésnek nevezett, megjegyezve, hogy ez a járvány hatása is.

Kapcsolódó cikkek