Karácsony Gergely (archív)

Százezer antigénteszt beszerzését indítja el a fővárosi önkormányzat

Százezer antigénteszt beszerzését indítja el a fővárosi önkormányzat

Intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd a fővárosi önkormányzat, százezer antigénteszt beszerzését indítják el napokon belül a koronavírus-járvány megfékezéséért. Ezt közölte a főpolgármester szerdán online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely szerint erre azért van szükség, mert a PCR-tesztek eredményei lassan érkeznek meg, néhány szociális intézményben akár tíz napot is várni kell azokra, és így nem lehet hatékonyan védekezni.

“A tesztelés során továbbra is az önkormányzati intézmények lakói és dolgozói a legfontosabbak, de a fővárosi önkormányzat 50 000 tesztet oszt szét lakosságarányosan a kerületek között, hogy minden, különösen veszélyeztetett ágazatban dolgozónak, így a pedagógusoknak és oktatást segítő más munkavállalóknak is biztosítsák az önkéntes alapú szűrést”

– emelte ki.

Tudatta, hogy a pedagógusok teszteléséhez adománygyűjtést is indítanak, mert a fővárosi önkormányzat az elmúlt időszakban sok bevételtől esett el, így anyagi helyzete “drámai”.

Az adománygyűjtésről ezen a honlapon lehet tájékozódni. Karácsony Gergely a kedden bejelentett kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban úgy vélekedett: az éjszakai kijárási korlátozás hozzájárulhat a járvány terjedésének fékezéséhez, az ingyenes parkolás viszont káoszt fog okozni, növeli a belvárosi forgalmat és tovább rontja a levegő minőségét, ami pedig segíti a járvány terjedését.

“A közösségi közlekedés már szeptember óta nagyobb kapacitással működik, ezt a feladatot eddig is ellátták, és a továbbiakban is ezt teszik, annak ellenére is, hogy a jegybevételek csökkenése miatt, a kormányzati támogatás hiányában rendkívül rossz helyzetbe került a budapesti közösségi közlekedés finanszírozása”

– hangsúlyozta.

Kitért arra is, a járvány drámai mértékben terjed Magyarországon, napról napra negatív rekordok dőlnek meg.

A főpolgármester azt mondta, remélte, hogy a kormány érdemi lépésekre szánja el magát, de szerinte azok elmaradtak. Karácsony Gergely ezért arra kéri a kormányt, hogy fontolja meg a tömegrendezvények szigorúbb korlátozását, és tekintse partnernek a budapesti és vidéki önkormányzatokat a járvány elleni védekezésben.

Kapcsolódó cikkek