fotó: pixabay.com

Kiugró hozamot értek el az önkéntes nyugdíjpénztárak

Kiugró hozamot értek el az önkéntes nyugdíjpénztárak

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly mintegy 21 százalékos nettó átlaghozamot értek el, lényegesen túlszárnyalva az év végén mért inflációs mutatót. Ezt közölte szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A pénztári megtakarítás igazán hosszú távon gyümölcsöző termék, amit a 15 éves 7 százalékos hozam is jól mutat, ami 2 százalékot meghaladó reálhozamot eredményezett a pénztári tagoknak. A közleményben kifejtették, több mint 25 éve nem látott csúcson, 21,2 százalékos – záró vagyonnal súlyozott – nettó hozammal zárták a 2023-as évet az önkéntes nyugdíjpénztárak.

Ez közel 5 százalékponttal múlja felül az elmúlt két és fél évtized eddigi legjobb hozamteljesítményét, 2009-ben 16,3 százalék volt a nettó hozam.

Tavaly jellemzően a hosszabb lejáratú kötvényeket tartalmazó vegyes (klasszikus, kiegyensúlyozott) és a magasabb részvényhányadú, növekedési portfóliók értek el magasabb hozamokat. A biztonságosabb, például a pénzpiaci, kockázatkerülő portfóliók többsége valamivel szerényebb – de így is szinte kivétel nélkül kétszámjegyű – teljesítményekkel zárt – mutatott rá a jegybank. Hozzátették, mivel a 2023 december/2022 decemberi infláció 5,5 százalék volt, ez azt jelenti, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi reálhozama mintegy 14,9 százalékot tett ki.

“Az önkéntes pénztárak alacsony, 1 százalék alatti éves működési és egyéb költségeit (díjterhelését), és a tagdíjbefizetések után járó 20 százalékos adókedvezményt is figyelembe véve a pénztári megtakarítások továbbra is versenyképes öngondoskodási formának számítanak a nyugdíjcélú előtakarékossági termékek piacán”

– közölte az MNB.

Kapcsolódó cikkek