Az állatjóléti támogatás minden gazdának jár

Az állatjóléti támogatás minden gazdának jár

A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás, amelyre 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre új, pályázható jogcímként áprilistól lehetőséget nyújt arra, hogy az állatjólét lényeges javításával a tejtermelés szerkezetében is jelentős átalakulás menjen végbe.

A támogatás elindítását a vidékfejlesztési tárca napokban megjelent rendelete tette lehetővé, az igénybevétel részletes szabályait pedig az MVH hamarosan megjelenő közleménye fogja tartalmazni. Az intézkedés kiemelt céljai közé tartozik az állatállomány sűrűségének csökkentése, és az állatok szabadban tartásának elősegítése azokban a gazdaságokban, ahol ez lehetséges.

További cél a tejelő tehenek és borjak számára jobb állattartási körülmények biztosítása, a takarmányozás körülményeinek javítása, valamint a betegségek és az élősködők okozta fertőzések megelőzése.

A támogatás igénybevételéhez az állatok javát szolgáló szigorúbb higiéniai és takarmányozási előírásokat kell teljesíteni. A támogatásban azok a tejtermelők részesülhetnek, akik önkéntes alapon a hatályos jogszabályban előírtaknál magasabb színvonalú követelmények betartására vállalnak kötelezettséget. A támogatás öt évre szóló normatív, vissza nem térítendő, kompenzációs jellegű, amelynek számítási alapja az állategységben kifejezett állatlétszám. A támogatási kérelmeket, amelyek ebben az évben egyben kifizetési kérelmeknek is minősülnek, április 1. és április 30. között postai úton lehet benyújtani az MVH illetékes megyei kirendeltségeire.

Kapcsolódó cikkek