fotó: pixabay.com

Megszelídíthető a rák?

Megszelídíthető a rák?

A smart kemoterápia, személyre szabott inzulinadagolás, automatizált patológiai folyamatok - ezek az Óbudai Egyetem kiberorvosi kutatásainak legkiemelkedőbb eredményei. Az intézmény Kiberorvosi Kompetencia Központjának (KIKOK) berkein belül megvalósuló "Innovációs szolgáltató bázis létrehozása diagnosztikai, terápiás és kutató célú kiberorvosi rendszerek fejlesztésére" című projektjének záró eseményén tartalmas négy évről adott számot Prof. Dr. Kovács Levente rektor Prof. Dr. Galambos Péterrel, a KIKOK igazgatójával június 10-én.

Az egésznapos konferencia és kiállítás alkalmat teremtett az eredmények ismertetésére és a megvalósult gyógyítást és kutatást segítő eszközök, illetve fejlesztések bemutatására. A Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKFIH) Kompetencia Központok Létrehozása – Kutatási Infrastruktúra fejlesztésére pályázatán keresztül támogatott projektet az eseményen az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, Dr. Lengyel László méltatta. Az Óbudai Egyetemen folyó kibermedicina-kutatások egyik alappillére a 2016-2021 között zajló, Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatását élvező tumormodellezés és személyre szabott terápiaoptimalizálás fókuszú “Tamed Cancer” (megszelídített rák) elnevezésű kutatási projekt volt – hívta fel a figyelmet bevezető előadásában megemlítve, hogy a 2021 októberében lezárt kutatási projekt az Európai Unió egyik legnagyobb presztízsű, tudományos kiválósági programjának keretében került kiválasztásra.

A projektet az Óbudai Egyetemen az Élettani Szabályozások Kutatóközpontja (PhysCon) valósította meg Prof. Dr. Kovács Levente vezetésével.

A sikeres ERC pályázat révén az egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központja 2020 márciusában kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a vállalati innováció és az egyetemi kutató-fejlesztő képesség szinergiáit kihasználva teremtsen új értéket a kiberorvoslás – elsősorban a daganatterápiák és a cukorbetegség különböző területein, tekintetében. Az ERC kutatási program tematikáját követve a daganatok viselkedésének matematikai modellezése és a “smart terápiás” algoritmusok kidolgozása volt az egyik fő terület, amelyben a PhysCon csoport kutatói vettek részt – tájékoztatott Prof. Dr. Galambos Péter. A másik kiemelt vállalás a cukorbetegséggel kapcsolatos döntéstámogató technológiák fejlesztése. Ez a kutatási vonal kiterjedt az okos eszközök érzékelőiben rejlő lehetőségek kiaknázására, így például a fizikai aktivitás vércukorszintre gyakorolt hatásának becslésére, illetve olyan felhőalapú technológiák létrehozására, amelyek hatékonyan támogatják az okostelefon alkalmazások mögött dolgozó MI algoritmusok fejlesztését és működtetését.

A digitális patológiai kutatásokban igazán látványos feladatokat végeztek az egyetem kutatói: a virtuális valóság és a robotika eszközeivel támogatják a patológiai leletek minél hatékonyabb feldolgozását.

A kiberorvosi területen, az Óbudai Egyetem vezető szerepet játszik továbbra is a jó gyakorlatok kialakításában, illetve abban a tekintetben is példamutató volt a projekt, hogy a kezdetektől együttműködtek az ipari szereplőkkel, a felhasználást tesztelő laboratóriumokkal.

Kapcsolódó cikkek