Így is segíthetjük a rákbetegeket

Így is segíthetjük a rákbetegeket

Futó emberek

A két kilométeres távot futva, sétálva, vagy akár biciklivel is megtehetik az érdeklődők. A tíz fős és az ennél nagyobb csapatok előre is regisztrálhatnak. A szervezők a futás teljes bevételét a magyar rákkutatás javára ajánlják fel. A rendezvényen fellép a Központi Tűzoltó Zenekar, Mága Zoltán hegedűművész, St. Martin szaxofonművész és Feke Pál énekes-színész.

Mága Zoltán

Mága Zoltán

A Fuss a rákkutatásért jótékonysági akciót egy kanadai fiatalember története indított el, a tizennyolc éves Terry Fox csontrák következtében elvesztette egyik lábát. Annak érdekében, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a betegségre, elhatározta, műlábbal keresztülfutja Kanadát és közben a rákkutatásra gyűjt adományokat. Terry Foxnak a futás száznegyvenharmadik napján meg kellett állnia, a rák ugyanis átterjedt tüdejére, és a fiatalember néhány hónapon belül meghalt.

Sportteljesítménye azonban hagyományt teremtett, így a világ számos országában rendeznek figyelemfelhívó rendezvényeket. Magyarországon az 1990-es évek óta rendezik meg a jótékonysági futást, melynek segítségével a szervezők eddig több mint százötvenmillió forint értékben adományoztak nagyértékű, világszínvonalú berendezéseket a magyarországi rákkutatással foglalkozó orvosoknak és rákkutatóknak.

Fuss a rákkutatásért! plakátja

A szervezők nagy eredménynek tartják, hogy a kezdetben szinte csak külföldiekből álló futók között egyre több hazai nagyvállalat képviselteti magát. Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a Fuss a Rákkutatásért Alapítvány támogatására gyűjtést szervez, a befolyt összeget Túrós András, az OPSZ elnöke a helyszínen adja át. A jótékonysági eseményt a Fuss a Rákkutatásért Alapítvány, a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Országos Takarék Szövetkezet (OTSZ) közösen szervezi.

Kapcsolódó cikkek