Budapest, forrás: pixabay.com

Ezzel emlékezik a II. kerület Budapest második világháborús ostromára

Ezzel emlékezik a II. kerület Budapest második világháborús ostromára

Félbetört életek címmel a II. kerület önkormányzata köztéri tárlattal emlékezik vasárnaptól Budapest 76 évvel ezelőtti ostromának áldozataira. Ezt közölte a városrész polgármestere a médiával és a Facebook-oldalán.
Őrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) azt írta, a kiállítás február 28-ig látható 16 helyszínen a II. kerületben.

A polgármester felidézte: a II. világháború idején a mai II. kerület népessége mintegy negyedével csökkent. Buda több mint 100 napig tartó ostroma nem kímélte a civil lakosságot és negyed épületeit sem. 1944. december 24. és 1945. február 11. között minden idők egyik leghevesebb városi csatája zajlott a környéken és az ostrommal párhuzamosan nyilas halálbrigádok tombolása fokozta a szenvedést.

“Budaiak tízezrei vesztették el életüket, otthonukat és reményüket egy emberhez méltó életre”

– tette hozzá.

A köztéri kiállítás nyolc ember sorsát mutatja be 16 helyszínen, köztük a Széll Kálmán tér és a Margit körút találkozásánál a 39-es busz megállójában, a Széna téren és a Szent Lukács Gyógyfürdőnél a villamosmegállóban, valamint az Árpád fejedelem útja és a Lajos utca sarkán. A tárlat szakmai hitelességért történész szakértőként Ungváry Krisztián felelt.

Kapcsolódó cikkek