Igazivá válik a "ceruzatorony"

a Petőfi téri templom ceruzatoronyEltűnhet a Ceruzatorony, hogy eredeti szépségében pompázhasson a templomSzázmillió forintos támogatásról írt alá szerződést a közelmúltban a Petőfi téren álló Nagyboldogasszony magyar ortodox székesegyház tornya újjáépítésének befejezésére Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Tyihon Podolszki püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója.

“A budapesti világörökség legsúlyosabb műemléki hibájaként azonosította 2000-ben a Budapest Világörökségéért Alapítvány / B.V.A. a főváros ostromakor orosz aknatűzzel ellőtt déli torony ötvenöt éve fennálló hiányát. A műemlékügy vezető szakembereivel egyetértésben – Román András, Dávid Ferenc,  Fejérdy Tamás, Lővei Pál, mások –  a civil szervezet kuratóriuma a torony rekonstrukciójának kezdeményezéséről döntött.

Sokan a budapestiek közül ekkor már azt hitték, ennek a templomnak mindig is csak egy tornya volt. Pedig a pesti görögség 1784-ben épült templomának idővel éppen a két tornya lett a fő ékessége: eredetileg – a pénz elfogytával – csak kis sátortető-sapkával voltak lefedve, de 1872-ben a magyar építészet egyik legnagyobb mesterével, Ybl Miklóssal terveztették meg a különlegesen szép, vörösréz fedésű, spiáter-öntvényekkel díszített, karcsú magas sisakokat.

A világháborúban leomlott jobboldali tornyot egészen a templom főpárkányáig kellett visszabontani. Ezen a szinten lefedve állt az ötvenes évek elejétől húsz évig” – olvasható a Budapest Világörökségéért Alapítvány közleményében.

Kapcsolódó cikkek