fotó: pixabay.com

Ötvennyolc fiatal külföldi tanulmányait segítik

Szeptembertől ötvennyolc tehetséges fiatal külföldi tanulmányait finanszírozza a magyar állam a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal. Ezt közölte a Nemzeti Tehetség Központ hétfőn. A program fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök.

A közlemény szerint a Nemzeti Tehetség Központ ösztöndíjprogramja három éve támogatja azokat a kiváló képességű magyar fiatalokat, akik a világ legrangosabb egyetemein szeretnék megszerezni első külföldi diplomájukat.

A pályázók között 23 új ösztöndíjas van, 35-en az előző évekből már az állami támogatással tanultak külföldön, idén pedig újra sikeresen pályáztak.

Az idei pályázatra 152-en jelentkeztek, közülük 48-an vettek részt a Balatonszárszón megrendezett kiválasztótáborban. A végső nyerteseket egy egyetemi professzorokból álló háromtagú bizottság választotta ki. A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelentős volt az Egyesült Királyságba felvételt nyerő fiatalok száma, az új ösztöndíjasok közül 12-en ott kezdik meg egyetemi tanulmányaikat. Hollandiában négy, Svájcban és az Egyesült Államokban két-két, míg Belgiumban, Dániában és Németországban egy-egy tehetséges magyar fiatal tanulhat.

“A legtöbben tudományos területen, természettudományi és műszaki szakon tanulnak tovább, de társadalomtudományi, gazdasági és művészeti területen is vannak ösztöndíjasok.”

Kitértek arra is, hogy a program indulása óta mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatta az állam az ösztöndíjat elnyerő fiatalokat, ebből az új pályázóknak megítélt összeg 250 millió forint volt. A mostani pályázaton az ösztöndíjasoknak ez átlagban 10,8 millió forintnyi támogatást jelent.

Kapcsolódó cikkek