illusztráció, fotó: Pixabay.com

Fantasztikus sikert értek el magyar kutatóorvosok

Fantasztikus sikert értek el magyar kutatóorvosok

A gyógyszerpiac első igazán hatékony izomgörcsoldója lehet az MPH-220 nevű hatóanyag-jelölt. Ezt mondta a gyógyszer-fejlesztést végző, Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetője szombaton az M1 aktuális csatornán.

Málnási-Csizmadia András hozzátette, a jelenlegi gyógyszerek nem képesek hatékonyan oldani az izomgörcsöket, ráadásul nagyon komoly neurológiai, illetve szív- és érrendszeri mellékhatásokat okoznak. Elmondása szerint a hatóanyag 2021 tavaszán lép be a klinikai vizsgálatok fázisba, de a Cell, a világ legjelentősebb élettudományi magazinja már cikket írt a gyógyszerjelölt hatásmechanizmusáról. A cikket már több mint 150 sajtóorgánum átvette – jegyezte meg, majd hangsúlyozta,

hogy az új izomgörcsoldó segíthet egyebek között a sztrókon átesett betegek 30 százalékánál jelentkező, iszonyatos fájdalmakkal járó súlyos és krónikus jellegű izomgörcsökön és a szklerózis multiplex esetén kialakuló görcsök esetében is.

“Magyarországon 100 000 ember kezelését könnyítheti meg az új hatóanyag-jelölt”

– fűzte hozzá a kutató.

“Az élethosszig tartó, sokszor folyamatosan romló izomgörcsök 50-60 millió ember életét nehezíti meg világszerte”

– hangzott el a műsorban.

A kutatást az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezték a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

Kapcsolódó cikkek