Selmeci József Csongor és Selmeciné Bogdán Ágota, fotó: Vass Marian

Mérföldkőhöz érkezett a magyar jóga

Mérföldkőhöz érkezett a magyar jóga

Magyarország először képviseltette magát nemzetközi jógaterápiás konferencián Indiában december végén. Az Indiai Jógaszövetség legnagyobb rendezvényének, amelyet három évente rendeznek meg, a lonavlai Kaivalyadhama Jógakutató Intézet adott helyet. Az intézetben lassan 100 éve folynak kutatások a jógagyakorlatok hatásairól, amit tudományos konferenciákon osztanak meg a kutatók, orvosok és tanárok egymással.

A december 27-30-ig tartó konferencián számos híres professzor, orvos, egyetemi és intézményvezető, kutató és jógamester tartott előadást párhuzamos helyszíneken, amelyeken több ezren vettek részt. A legnagyobb jógaiskolák vezetői, professzorai, orvosai – a Himalájai Tradíció, Bihar Jóga, Iyengar jóga, a Pondicherry -i és a Bangalori Jógaegyetemek, stb.- , és nyugati jógatanárok adtak elő. Olyanok, akiknek a kutatási és tapasztalati hátterét alkalmasnak tartják arra, hogy újat tudjanak mondani a jógaterápia területén.

érdeklődők a nemzetközi jógaterápiás konferencián Indiában 2018. december 27-én, fotó: Vass Marian

Az utóbbi előadói körben 12 hely volt, ahova 3000 jelentkező közül sikerült bekerülnie a magyaroknak a következő előadással:

Téma: Use of Audio Visual Brainwave Entrainment (AVE) in Yoga Therapy – Az AVE agytréner- audiovizuális eszköz alkalmazása a jógaterápiában.

Előadója az a Selmeci József Csongor volt, aki a Magyar Jóga Társaság, a Magyar Jóga Akadémia, az AHIMSZA Jógaközpont, a Jógaterápia Kft. alapítója és vezetője, a Kaivalyadhama Jógakutató Intézet magyarországi képviselője, minősített vezető Jógatanár, vezető Jógaterapeuta, agytréner, neurofeedback konzulens és emellett a Magyar Jógaoktatók Szövetségének elnökségi tagja.

Selmeczi József Csongor a puplituson, fotó: Vass Marian

Az agytréning eljárás bevezetése a jógaterápiába  

Selmeci József Csongor december 28-án a kutatás és tudomány szekció nagy előadótermében tartotta meg feleségével közösen írt előadását az agytréningről. Bemutatta, hogyan alkalmazható a meditáció és relaxáció modern eljárására a Kaivalyadhama jógaterápiás modelljében.

„Ebben az eljárásban a DAVID (digitális hang és fény integrációs – agytréner) készüléket használjuk, amely a MINDALIVE cég terméke. Ez a cég volt ennek a  technológiának a kidolgozója. A készülék Kanadában és az USA-ban is orvostechnikai eszköz. Komoly klinikai teszteken bizonyított és a jól bevált a terápiás alkalmazásban is. Nagyon sok eredményes gyógyulás van mögötte. Ezt a készüléket kapcsoljuk a terápiás eljárások során a Kaivalyadhama Intézet jógaterápiás modelljéhez”

– mondta a szakember.

  1. Tisztító eljárásokMegtisztítjuk a testet és az energiapályákat úgy, hogy eltávolítjuk a méreg és salakanyagokat a tisztító eljárásokkal
  2. Ászana, PránajámaKülönböző test és légzőgyakorlatokkal helyreállítjuk a szervezet ideg és izomrendszerének és a belső elválasztású mirigyeknek a működését
  3. RelaxációMegfelelő mentális, pszichés állapot kialakítása, a stresszkezelő képesség javítása

Ezt a jógaterápiás eljárást kiválóan egészíti ki az agytréner audiovizuális eszköz. Ez azért hasznos, mert nem minden beteg képes önállóan a relaxációra és a meditációra. Ezek a tudatállapotok kiválthatók az AVS eszközzel, amelyről a következőket osztotta meg a hallgatósággal a magyar jógamester:

  1. Lelki-élettani fázis két részre oszlik:
  1. Relaxáció 8,2 Hz – 10,6 Hz alfa programok
  2. Szabályozás 3-3,5 Hz delta programok
  1. Lelki-spirituális fázis két részre oszlik:
  1. Megvalósítás 7.8 Hz és 8,4 Hz alfa programok
  2. Visszahelyezés (rehabilitáció) 6,5-7 Hz théta programok

Az agytréner théta programjainak tudatalatti nyitó hatása van, amivel el lehet érni a személyiség megváltozását. Ezzel megszűntethető az az állapot is, amellyel a személy létrehozta a betegségét, tehát meggyógyítható. Mivel a jógaterápiában nagyon fontos a megfelelő relaxáció és a stressz oldása, nagyon hasznos lehet egy ilyen eszköz.

Ezzel ugyanis meggyorsítható az a folyamatot, amellyel az agy megtanulja és bekondicionálja a megváltozott tudatállapotokat, így a beteg hamarabb meggyógyul.

A készüléken be lehet állítani azokat a frekvenciákat, amelyek az egyes megváltozott tudatállapotokhoz tartoznak, ezzel pedig pontosan meghatározható a megváltozott tudatállapotok élettani hatása.

A hagyományos mentális jógatechnikák, a meditáció és a relaxáció esetében nem tudni, hogy egy jógázó mennyire mélyedt el az adott állapotban, ezért nehéz a létrejött változást bizonyos tudatállapotokhoz kötni.

„A jógairodalomban számtalan hivatkozást találhatunk arra, hogy a meditáció, vagyis a théta állapot során a testben gyógyulási reakciók mennek végbe. A mi megfigyeléseink eredménye az, hogy a gyógyulási reakciók az alfa állapotban megnövekedett neurotranszmitter, vagyis az agyi ingerületátvivő hormon termelődésének következményei. Ez pedig tulajdonképpen a relaxációs állapothoz tartozik”

– magyarázta Selmeci József Csongor.

Mivel ez az eljárás egy passzív relaxációs technika, a használatához nem kell komolyan felkészültség és egy beteg ember életébe is könnyen beilleszthető.

fotó: Vass Marian
Ami ennél is fontosabb az az, hogy nem csak gyakorlott jógázókon segíthet.

„Az agytréninggel nagyon jól ki lehet egészíteni más jógaterápiás eljárásokat. Ezt az eljárást használjuk Magyarországon a Kaivalya Sadhana programunk során is a felmérésekre és a belső változások rendszeres utánkövetésére is”

– tette hozzá a magyar jógamester.

Selmeci József Csongorról többet megtudhat, ha ide kattint. Selmeciné Bogdán Ágotáról pedig itt tudhat meg többet.

 

Kapcsolódó cikkek