a németjuhász remek rendőrkutya, forrás: pixabay.com

Mobil ivartalanító állomást adtak át Tiszaburán

Mobil ivartalanító állomást adtak át Tiszaburán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felelős állattartási programjának része volt ez. A keddi esemény után tanácskozást tartottak a polgármesteri hivatalban.

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy a kóbor állatok számának csökkentése csak ivartalanítással érhető el. F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte, az ivartalanítási program az első lépés, de mellette az emberek szemléletformálására is szükség van, felelős állattartásra kell nevelni a gazdákat.
Vecsei Miklós, a háromszáz legszegényebb település felzárkóztatásáért felelős miniszterelnöki biztos arról beszélt, hogy a szeretetszolgálat programja révén lehetőség nyílik a kutyák helyben történő ivartalanítására és térítésmentes oltására.

Farkas László, a mintegy 3200 lakosú Tiszabura polgármestere (Fiatal Romák országos Szövetsége-FIROSZ) elmondta, a településen rendkívül nagy problémát jelent a több száz kóbor kutya.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtóközleménye szerint a legszegényebb településeken több ezer kutya nincs beoltva és csippel ellátva. A kerítés nélküli porták miatt folyamatos problémát jelent az ellátatlan szaporulat, amely közbiztonsági és járványügyi veszélyt is jelent. Több településen az iskolai késések hátterében is az áll, hogy a gyerekek az utcában kóborló kutyák miatt nem tudnak továbbmenni. A programban eddig több mint 800 kutyát ivartalanítottak és 250-et fogadtak örökbe, emellett a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az elmúlt hetekben tíz helyszínen sikeresen zajlott a mobil ivartalanító állomás próbaüzeme. A tervek szerint mobil állatorvosi ellátás hetente két helyszínen lesz előzetes igényfelmérés után. Egy alkalommal átlagosan húsz kutyát tudnak helyben kezelni.

Kapcsolódó cikkek