Megmentenék a kihalástól

Megmentenék a kihalástól

a lápi póc Kárpát-medencei bennszülött halfajA Vajdaság egyik leginkább veszélyeztetett halfaját, a lápi pócot (Umbra krameri) igyekeznek menteni Újvidéken. A Szerbiában és Magyarországon is védett hal eszmei értéke százezer forint.

A szabadkai Pannon RTV híradása szerint a szakemberek mesterséges mocsári medencében szaporítják a lápi pócot, így igyekeznek megmenteni az eltűnéstől. A halfajta alig 100 évvel ezelőtt még jelentős gazdasági tényezőt jelentett, mára azonban – a folyók szabályozása és a lápos, mocsaras területek lecsapolása miatt – a kihalás fenyegeti. A vajdasági tartomány támogatásával 2013-ban kezdődött meg a kiveszettnek hitt lápi póc megmentése és mesterséges szaporítása. Az idei ívási idényben körülbelül 3000 egyedet sikerült kinevelni – magyarázta Sípos Sándor, a szerbiai halvédelmi és haltani társaság tagja. A halakat őszre visszaengedik a természetbe – tette hozzá. 

A lápi póc Kárpát-medencei bennszülött halfaj. A ragadozó hal, kis rovarokkal, lárvákkal, csigákkal és rákfajtákkal táplálkozik, 5-17 centiméteresre nő meg, és extrém körülmények között, például nagyon alacsony oxigéntartalmú vízben is képes megélni. A lápi póc megmentésére Magyarországon és Ausztriában is visszatelepítési program indult.