fotó: pixabay.com

Tisztább lett Magyarország

A március 18-24. között tartott idei TeSzedd! önkéntes szemétszedési akció sikere azt mutatja, hogy összefogott az ország egy tisztább környezetért. Ezt mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn a rendezvény záró sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A fenntarthatósági témahéthez kapcsolódó akción az előzetes adatok szerint az idén csaknem kétszáznegyvenezren regisztráltak 3240 helyszínre. Megjegyezte, ebben az évben a legtöbb helyen több önkéntes vett részt a regisztráltnál, így azzal számolnak, hogy az idén a háromszázezret is meghaladhatja az akcióban részt vevők létszáma. Wiengartner Balázs hangsúlyozta, hogy az idei sikeres akcióval nem rekordot akartak megdönteni. Bíznak abban, hogy a TeSzedd! akció komplex szemléletformálás is, a társadalomban elfogadott norma lesz rászólni a szemetelőkre.

A legaktívabb egyébként Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megye volt, a megyeszékhelyek közül Debrecen, Szeged és Pécs, valamint Budapest.
fotó: pixabay.com

Elmondta, az akcióban csaknem 1100 oktatási intézmény vett részt. A debreceni Tóth Árpád Gimnázium ezer, a mosonmagyaróvári Bólyai János Informatikai és Közgazdasági Szakgimnázium 860, a Pécsi Tudomány Egyetem 750 önkéntest mozgósított. Csaknem 600 államigazgatási szervezet is részt vett az akcióban, emellett 800 egyéb szervezet, egyesület, civilszervezet.

Hatszáz, magánszemély és gazdálkodó szervezet részéről meghirdetett helyszínen is volt szemétszedés.

Weingartner Balázs közölte, megkezdődött az akcióban gyűjtött rekordmennyiségű szemét elszállítása, a TeSzedd! emblémával megjelölt zsákokat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató (NHSZ) viszi el.

Az államtitkár elmondta, hogy az akcióban nem szedhető szemét – például egészségügyi, veszélyes hulladék – elszállítására az önkormányzatok 240 millió forint keretre pályázhattak, a jelentkezések elbírálása még tart.

Várható, hogy a pályázat megvalósulásaként még az idén tavasszal elszállíthatják az önkormányzatok a településekről a szemetet.

Kapcsolódó cikkek