Több ezren aktivizálták magukat itthon

Több ezren aktivizálták magukat itthon

kezek egymásba fonódva

Az önkéntesek, fiatalok és idősek egyaránt turistautakat tartanak karban, épületeket újítanak fel, játszótereket tesznek rendbe, közterületeket tisztítanak meg és sok más hasonlóan hasznos munkát végeznek el az európai uniós finanszírozású tematikus héten, amelynek az önkéntesség európai éve ad külön aktualitást.

“Közel hatszáz pályázat érkezett civil szervezetektől, önkormányzatoktól önkéntes programok szervezésére. A rendelkezésre álló huszonötmillió forintból sajnos ezeknek csak tizenegy-tizenkét százalékát tudtuk finanszírozni, de a nagy szám egyértelműen jelzi, hogy komoly igény és hajlandóság mutatkozik az önkéntes munkára Magyarországon” – mutatott rá F. Tóth András, a hetet szervező Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Önkéntes hetek logója

“Nyugat-Európában a fiatalokat nagyon nehéz megszólítani, mivel az önkéntességnek avíttas, idejétmúlt felhangja van számukra, tőlünk keletre pedig az időseket, a hatvan-hetven év körülieket szinte lehetetlen bevonni a kollektív munka keserű történelmi tapasztalata miatt. Magyarországon az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a fiatalok új, felfedezendő dolgot látnak az önkéntességben, és az idősek is jó kedvvel csatlakoznak, mert így végre hasznosnak érezhetik magukat” – mondta F. Tóth András.

Segítő önkéntesek

Segítő önkéntesek

A szakember szerint a május 21-i TeSzedd! önkéntes szemétgyűjtő akciónak a várakozáson felüli eredménye volt, “Az emberek túlléptek a +már megint kitaláltak valamit fönt+ hozzáálláson, és örömmel csatlakoztak a gyűjtéshez, amelynek komoly közösségformáló ereje is volt, lévén az egész országban egy napon együtt tevékenykedtek több mint százhatvan ezren”. Az önkéntesek hete programjainak listája és rövid leírása megtalálható az önkéntesség európai évének hivatalos honlapján, awww.onkentesseg2011.hu címen.

Kapcsolódó cikkek