Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság 1500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án, fotó: Illyés Tibor/MTI (archív)

Csütörtökön rajt, cél az olimpia

Csütörtökön rajt, cél az olimpia

Csütörtökön éppen a jövő évi olimpiának otthont adó Pekingben megkezdődik a rövidpályás gyorskorcsolyázók négyállomásos világkupa-sorozata, amely egyben ötkarikás selejtező is.

“Rendkívül nagy bravúr lenne, ha a maximális tíz kvótát megszereznénk. A tervezett munkát elvégeztük, ezzel elégedettek lehetünk, így tiszta lelkiismerettel várjuk a rajtot”

– mondta az MTI érdeklődésére Bánhidi Ákos csapatmenedzser, aki kifejtette, hogy a koronavírussal kapcsolatos protokoll alaposan rányomja a bélyegét hangulatra, mert mindenkinek “adminisztrációs hegyeken” kell túljutnia, a buborékban pedig a versenyzőket minden nap tesztelik. A szakember kifejtette, a férfiaknál abban bízik, hogy az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándornak és Liu Shaoangnak, valamint az amerikai születésű, 1000 méteren ötkarikás ezüstérmes Krueger John-Henrynek mindhárom egyéni távon – 500, 1000 és 1500 méteren – sikerül megszerezni a három egyéni kvótát, illetve az olimpiai bajnok váltó is az indulási jogot eredményező legjobb nyolc között végez. A nők esetében úgy fogalmazott, hogy a legjobb versenyzőnek számító Jászapáti Petra szintén mindhárom távon kvalifikálhatja magát, a többieknek megvan a maguk erőssége, kinek a rövidebb, kinek a hosszabb táv, s azon remélhetőleg ki tudják harcolni a kvótát.

Bánhidi emlékeztetett arra, hogy ebben a sportágban rendkívül kiélezett a harc az indulási jogokért, amit szerinte jól példáz, miszerint a később ötkarikás aranyérmes férfi staféta négy éve úgy jutott ki a 2018-as, phjongcshangi játékokra, hogy az utolsó kvalifikációs versenyen már nem a saját kezében volt a sorsa, aztán mégis történelmi diadalt aratott.

A csapatba kerülésért kiírt hazai válogatón három férfi és egy női versenyzőnek nem kellett indulnia: Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra éremesélyesnek számít nemzetközi viadalokon. A férfiaknál Nógrádi Bence, Jászapáti Péter és Tiborcz Dániel volt a három legjobb, ők szerepelhetnek a kínai és egy héttel később a japán vk-n, az olimpiai bajnok Burján Csaba nem tudta beverekedni magát a csapatba. A nőknél Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja és Somogyi Barbara csatlakozik Jászapáti Petrához.

Az ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki.

Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak eddig két vk-aranyérmet hozó vegyes váltó – melyben két-két férfi és nő indul 2000 méteren – bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb nyolc között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni indulási jogot is szerezzen.

A pekingi vk-nyitány után egy héttel a japán Nagoja lesz a házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd a hollandiai Dordrechben zárul a vk-sorozat november 25. és 28. között.

A dél-koreai Phjongcshangban 2018-ban a magyar férfi 5000 méteres váltó – Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállításban – szerezte meg Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.

Kapcsolódó cikkek