„Nem szerettem védeni” A Fekete Párduc őszinte vallomása

„Nem szerettem védeni” A Fekete Párduc őszinte vallomása

Grosics Gyula véd85. születésnapját ünnepli Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa. Most bevallotta, gyerekként csatár szeretett volna lenni.

“Nem szerettem védeni. Mindig azoké a dicsőség, akik gólt szereznek és azoké a szégyen, akik gólt kapnak. Persze később, befutott kapusként már megváltozott erről a véleményem” – mondta az 1952-es helsinki olimpián aranyérmes labdarúgó, aki már 14 évesen bemutatkozott az élvonalban szülővárosa, a Dorog színeiben. Bármikor elcserélné ötkarikás győzelmét a világbajnoki címre.

“1952-ben még a legjobbak szerepeltek az olimpián, mert a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 1956-ban szabályozta le, hogy csak utánpótláskorúak szerepelhetnek a nyári játékokon, így a Helsinkiben aratott diadal rendkívül értékes. Ennek ellenére már akkor is a világbajnokság volt a sportág csúcsa. Életem legfájdalmasabb emléke az 1954-es berni vb-döntő, elsősorban azért, mert ez azon ritka esetek egyike, amikor nem az ellenfél nyert, hanem mi vesztettünk” – mondta Grosics, aki egészségi állapota miatt már csak a tévében, de ma is rendszeresen követi a futballisták minden mozdulatát.

Grosics Gyula

Grosics Gyula

A Fekete Párducként ismert sportember egészségével kapcsolatban elárulta, nem dicsekedhet, panaszkodni pedig nem akar. Három szívinfarktus érte. Az egyiknél, amikor elesett, eltört a bordája, amely megsértette a tüdejét. Utána még ötször lyukadt ki a tüdeje. Két éve hosszú ideig kezelték kórházban.

“A rekeszizmot húzták rá a problémás területre. Azóta nincs gondom vele, csak a légzésem vált nehezebbé, már egy apró séta is kifáraszt. Minden héten vizitre kell járnom, illetve vissza kell fognom magam, mert veszélyes lehet az egészségemre a sok közszereplés” – mondta Grosics.

Grosics Gyula megvédi a magyar kaput

A Dorogon született, nyolcvanhatszoros válogatott hálóőr óriási megtiszteltetésnek tartaná, ha beválasztanák a Nemzet Sportolói közé. Amint azt mondta, szavakkal nem kifejezhető, hogy mit érezne, ugyanakkor hozzátette, nem akarja beleélni magát ebbe a helyzetbe, inkább nyugtával dicséri a napot, mert korábbi jelöltségei során nem került be a kiemelkedő társaságba. A játékosként elért kiváló eredményei mellett arra nagyon büszke, hogy Budapesten iskolát, Gyulán pedig labdarúgó-akadémiát neveztek el róla. Hozzátette, amikor ennek jelentőségébe belegondol, elsősorban azokra emlékezik, akik lehetővé tették számára, hogy ilyen pályafutása legyen, különösen a szüleire.

Grosics Gyula a labdával

“Ami tegnap történt, az nem foglalkoztat. Viszont gyermekkorom emlékei egyre élesebbek. Számomra fontos ezek újraélése. Úgy kell viszonyulni a sporthoz, hogy legyenek élmények, amire öregkorában szívesen gondol vissza az ember. De csak az élheti át újra ezeket az emlékeket, aki mindent megtett a sikerekért” – mondta Grosics, akinek életéről dokumentumfilmet forgattak, a mű díszbemutatójára január 7-én Schmitt Pál államfő és Orbán Viktor kormányfő is hivatalos.

Kapcsolódó cikkek