fotó: pixabay.com

Lakitelken alakították ki Európa első footgolf pályáját

Lakitelken alakították ki Európa első footgolf pályáját

Átadták Európa első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályáját a Bács-Kiskun megyei Lakitelek Népfőiskola Alapítvány területén.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke az átadó ünnepségen elmondta, a pálya 2013-ban megkezdett tervezésekor a Nimród csillagkép volt a legfontosabb ösztönzés, ugyanis maga a csillagjegy pontjait képezték le a játék végpontjainak.

Ennek köszönhetően, akik érintik a játék során a pálya összes végpontját, egyúttal lejárják a híres csillagkép alakzatát is.

Gelencsér Gábor, a Magyar Footgolf Szövetség elnöke kiemelte,

a Nimród Szabadidő és Footgolf Park megépülése a nemzetközi footgolf életében fontos mérföldkő, de hazai tekintetben is, mert a junior képzés során a jövőben már nem kell alkalmazkodni az eddig használt golfpályákhoz.

Jelezte, a pálya építése során a pozíciók tervezésétől kezdve a terepet is úgy alakították ki, hogy minél élvezhetőbb legyen.

“A pályahosszok meghatározása során pedig szintén arra törekedtek, hogy a gyermektől kezdve az idősekig mindenki megtalálja benne az örömét”

– tette hozzá.

A 18 pályaszakaszt egyenként ideálisan 3 és 5 rúgásból kell teljesíteni. A távolságok átlagosan 2000-2500 méter között vannak.

“A lakiteleki, egy rövidebb, de technikás pálya, amelyen egy 5-ös méretű focilabdát kell minél kevesebb rúgásból a lyukakba juttatni”

– mondta a szövetségi elnök.

Molnár Arnold, a Nimród Footgolf Sportegyesület elnöke, a pálya ötletgazdája elmondta, a Nemzetközi Footgolf Szövetség előírásának megfelelő pálya a nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas.

Az első rangos eseményt a jövő héten játsszák. Lakiteleken zajlik a Magyar Footgolf Szövetség rendezésében az első Match Play Footgolf Kupa, amely egyben kvalifikációs verseny lesz a szeptemberi, angliai Európa-bajnokságra.

Mint elhangzott, a labdarúgás és golf egyesítéséből létrejött footgolf egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

A tíz évvel ezelőtt Hollandiából indult új sportágba a golf szabályait ültették át, de itt a focilabdát kell lábbal, minél kevesebb érintésből a lyukba juttatni. Az elmúlt években a sportág magyar képviselői sikeresen szerepeltek vb-n és Eb-n is.

Kapcsolódó cikkek