Lezsák Sándor

Lezsák Sándor: a települési önkormányzatok bevált családbarát programjait ismertté kell tenni az egész Kárpát-medencében

Lezsák Sándor: a települési önkormányzatok bevált családbarát programjait ismertté kell tenni az egész Kárpát-medencében

Erről beszélt az Országgyűlés alelnöke szerdán Budapesten.
Lezsák Sándor a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Kopp Mária intézet családbarát önkormányzatokról szóló közös konferenciáját köszöntötte és részt vett a NOE díjátadóján a Parlamentben.

Az alelnök családbarát kislexikon kiadására tett javaslatot a NOE-nak az olyan jó gyakorlatok, programok összegyűjtésére és bemutatására, mint például a babazászló, a komatál vagy a babafaprogram.

Azt hangoztatta, nagy szükség van az önkormányzatok tapasztalataira, a gyakorlatban kipróbált, a valóságban is helytálló, családokat segítő kezdeményezéseire.
A NOE Családbarát önkormányzat díját tizenhat település érdemelte ki: a főváros VI., XI., XVI. és XXI. kerülete, valamint Berettyóújfalu, Érd, Mezőberény, Nagykőrös, Szigetszentmiklós, Tata, Vác, Csepreg, Csomád, Felsőörs, Lébény és Ópusztaszer.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a díjátadón a pályázatokat értékelve azt hangoztatta, hogy az önkormányzatok és a helyi közösségek közötti kölcsönös bizalomnak köszönhetően születnek meg a helyi családbarát intézkedések. Arra hívta fel a figyelmet, ahol a családok jól érzik magukat, aktív tagjai lesznek a helyi közösségeknek. A rendezvényen kiosztott NOE-közlemény szerint a szakmai elismerést is elnyerő önkormányzatok számára lehetőséget ad a díj arra, hogy csatlakozhassanak a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatához (European Large Families Confederation).

Fűrész Tünde, a kormány családpolitikai döntéseinek előkészítését szakmailag segítő Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke azt hangoztatta, hogy a családok védelme és támogatása nemcsak az állam, hanem az önkormányzatok, a civil és egyházi szervezetek, a média és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladatuk.

Az önkormányzatok szerepét kiemelve kiemelte: nélkülük nincs sem helyi, sem pedig nemzeti jövőkép. A magyar önkormányzatok elkötelezettek a családok mellett, hogy helyben, saját településeiken erősödjenek és gyarapodjanak, hiszen tudják, rajtuk keresztül erősödhetnek meg a helyi közösségek – mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára is azt hangoztatta, hogy Magyarország csak akkor lehet családbarát, ha az önkormányzatok is azok. Családalapítási, gyermekvállalási kérdésekben döntőnek mondta, hogy a kormányzati döntéseken túl a családok helyben hogyan tudják megszervezni az életüket, családbarátnak tartják-e azt a települést, ahol élnek, ebben pedig az önkormányzatok megkerülhetetlen szereplők.

A helyi közösségek sok helyen nagy tenni akarással fognak össze, hogy megkönnyítsék a családok életét – mondta. Hozzátette: azok a települések válnak az ország legélhetőbb helyeivé, ahol az önkormányzatok ezeket a kezdeményezéseket segítik. Közölte, számtalan példaértékű program működik már, és az a közös bennük, hogy igazodnak a helyi közösségek igényeihez.

Lezsák Sándor javaslatára és a díjazott programokra utalva fontosnak mondta, hogy a széles nyilvánosság is megismerje ezeket a gyakorlatokat.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy az önkormányzatok pontosan tudják: alapvető társadalmi érdek, hogy a családok a lehető legjobban működjenek, ezért feladatuk, hogy az “állammal karöltve” biztonságot teremtsen a számukra. Hogy a szülők nyugodtan merjék a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban hagyni gyerekeiket, abban óriási feladat hárul az államra és az önkormányzatokra. Utóbbiak ugyanakkor a kötelező feladataikon túl is sok ötlettel tudják segíteni a családokat. Ha a családok jól érzik magukat helyben, az az egész településen látszik – fűzte hozzá.

Kapcsolódó cikkek