Jön a 2022-es labdarúgó világbajnokság

Jön a 2022-es labdarúgó világbajnokság

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságra már javában zajlanak a selejtezők. Következzen néhány igazi különlegesség a tornák történetéből!

Az Európa-bajnokság után minden szem a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra vetül, ami a futball következő igazán nagy nemzetközi eseménye lesz. Magyarországon is a selejtezőkről beszél mindenki, hiszen a vb-re kijutni egészen más teljesítmény, mint egy eb-n résztvenni. A tornát 2022. november 21. és december 18. között tartják Katarban. Ez lesz az első alkalom, hogy arab világban rendezik és különlegessége, hogy ezen a tornán lesz utoljára 32 csapatos a mezőny. 2026-ban, azon a tornán, amelyet majd az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó rendezhet, már 48 csapat vehet részt. A következőre eddig egy ország kvalifikálta magát. A rendező jogán Katar már ott van a 32 gárda között, a többi helyért a kontinenseken javában zajlanak a megmérettetések.

Afrikából 5 ország, Ázsiából 4 vagy 5, Óceániából 0 vagy 1, Észak-Amerikából 3 van 4, és Dél-Amerikából 4 vagy 5 csapat kerülhet Katar mellé.

A számok azért változóak, mert egyes kontinenseken a bizonyos helyet elérő csapatok egy másik kontinens selejtezőiben pótselejtezőt érő helyen végzett csapatokkal játszanak majd. Az első selejtezőt már 2019. júniusában lejátszotta Mongólia és Brunei, amely Mongólia sikerével ért véget. Úgyhogy sportfogadási szempontból is lesz mivel foglalatoskodni az eb-után, hiszen itt vannak a selejtezők és jön majd a vb is. Úgyhogy bármi is a kedvenc fizetési módunk, a kriptovaluták vagy a skrill sportfogadás vonatkozásában biztosan nem fogunk unatkozni. Nézzünk meg néhány hihetetlen dolgot a VB-k történetéből, amelyek talán megalapozzák a hangulatunkat az újabb selejtezősorozat előtt!

Igazán különleges dolgok történtek a tornákon

Ahogy az köztudott, minden negyedik évben rendeznek futball világbajnokságot. Az elsőt 1930-ban játszották le Uruguayban, amelyet a házigazdák nyertek meg. A híres világbajnoki trófea a nevét arról a Jules Rimetről kapta, aki 1929-ben végigvitte azt a szavazást, amely elindította az útján a sorozatot. Számos ország eddig csak egyszer rendezett vb-t. Ilyen például Anglia, amely 1966-ban volt a rendező. Németország 4-2-es legyőzésével ezen a tornánk ők vehették át a trófeát.

2002 történelmi év volt, hiszen Dél-Korea és Japán közösen rendezhették meg a vb-t és ilyen közös rendezésre korábban nem volt példa.

Oroszország először 2018-ban fogadhatta a világbajnoki címért küzdő csapatokat. A győzelmek számát tekintve amúgy a brazilok a legjobbak. Ők ötször vihették már haza a Rimet-kupát. Őket követik  a németek és az olaszok egyaránt négy-négy világbajnoki címmel. A 2018-as oroszországi vb több más okból is különleges volt, itt lépett ugyanis pályára a labdarúgó világbajnokságok történetének legidősebb játékosa, Essam El Hadary, az egyiptomi csapat kapusa. Ráadásul azzal, hogy utolsó meccsén kivédte a szaúd-arábiai Fahad Al Muwallad tizenegyesét,

ő lett a valaha volt legidősebb kapus, aki tizenegyest hárított egy világbajnokságon.

A legidősebb pedig, aki gólt rúgott, nem más, mint a híres kameruni Roger Milla, aki 1994-ben talált be Oroszország ellen. A leggyorsabb gólra 2002-ben került sor, amikor a török Hakan Sukur mindössze 10 másodperc alatt rúgott egy gólt Dél-Koreának. Ez a meccs aztán nem lett annyira gólzáporos, mint a vb-k történetének leggólgazdagabb találkozója. Az 1954-es világbajnokságon Ausztria 7-5-re verte meg Svájcot. Azóta sem volt ennyi találat egy mérkőzésen. A győzelmek számát tekintve a brazilok a legjobbak, összességében 70 meccset tudtak megnyerni, a legtöbb döntetlent – mily meglepő – az olaszok érték el, szám szerint 21-et, a legtöbb vereség pedig Mexikó neve mellé került, 25 alkalommal hagyták el vesztesen a gyepet. Az egy tornán szerzett legtöbb siker is a braziloké. 2002-ben 7 meccset nyertek, ami azt jelenti, hogy minden meccsüket megnyerték, így szerezték meg végül az ötödik világbajnoki címüket. A világbajnokságok történetében a legkevesebb mérkőzést Indonézia játszotta. Mindössze egyszer lépett pályára, még 1938-ban.

A jövőkép is nagyon biztató

A legtöbb gólt egyetlen meccsen Oleg Szalenko szerezte 1994-ben, aki Oroszország színeiben ötöt rúgott. Összességében viszont a németek sztárja, Miroslav Klose neve mellé jegyezték fel a legtöbb gólt eddig, szám szerint 16-ot. A legdurvább csapatnak Argentínát mondhatjuk, mert az argentínok szedték össze a legtöbb piros-, és sárgalapot a tornák történetében. Szakértőnk, Aladar Kollar az eddigi állások alapján úgy véli, lehetnek nagyon színes és érdekes csapatok is majd a tornán, hiszen például Ázsiából még könnyedén kijuthatnak az omániak, a vietnamiak vagy éppen a szírek, de arra is van esély, hogy Honduras vagy Salvador is játsszon majd egy-egy jó meccset. Dél-Amerikában is komoly harc zajlik, akár ott lehet még a vb-n:

  • Ecuador
  • Kolumbia
  • Paraguay is.

És ami a legjobb, hogy még a mieink kijutására is komoly esélyek mutatkoznak, szóval elő a sportfogadási szelvényekkel és a statisztikákkal, hiszen rengeteg jó mérkőzés vár még ránk.

Kapcsolódó cikkek