„Most jobb a magyar foci”

„Most jobb a magyar foci”

Egervári SándorEgervári SándorEgervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott nemrég lemondott szövetségi kapitánya szerint az elmúlt évtizedekhez képest előrelépett a nemzeti csapat.

A szakember, aki a világbajnoki selejtezősorozat utolsó előtti mérkőzését, az Amszterdamban elszenvedett történelmi 8-1-es vereséget követően mondott le, a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján olvasható nyílt levelében értékelte több mint hároméves kapitányi pályafutását. Ebben többek között az áll, hogy amikor ő 2010-ben szövetségi kapitány lett, csapatát megpróbálta elsősorban az ezt megelőző évben U20-as világbajnokságon bronzérmes, illetve az U21-es nemzeti együttes legjobbjaira építeni.

A gárda első megvívott sorozata a 2012-es Európa-bajnoki selejtező volt, amely végén a hollandok és a svédek mögött a harmadik helyen zárt a válogatott, ráadásul abban az időszakban érte el története legjobb FIFA-világranglista helyezését, ugyanis a 27. volt a rangsorban.
    
A mostani vb-selejtező sorozattal kapcsolatban az ex-kapitány megjegyezi: a sorsolásnál a vártnál nehezebb csoportba került a válogatott, ugyanis a második kalapból érkezett törökök a harmadik legerősebb kapható riválisnak számítottak, míg a negyedikből és az ötödikből sorsolt román és észt válogatottnál nem lehetett volna keményebb ellenfelet kapni.
    
Egervári emlékeztet arra, hogy a sorozatot jól kezdte csapata, majd még a tavasszal is előnyben volt közvetlen riválisaival szemben, ugyanakkor a románok elleni 2-2-es döntetlen – amely zárt kapuk mögött alakult ki a Puskás Ferenc Stadionban – döntőnek bizonyult. A válogatott végül idén szeptemberben Bukarestben, majd október elején Amszterdamban is súlyos vereséget szenvedett, így lemaradt a pótselejtezőt érő második helyről.    
    
“Ezzel a megszerzett 17 ponttal és az Eb selejtezőn begyűjtött 19 ponttal 1986 óta a két legtöbb pontot gyűjtő sorozatát érte el válogatottunk, így elmondhatjuk, hogy bár az álmainkat elérni nem tudtuk, de az elmúlt évtizedekhez képest az előrelépés, az őszi két vereség ellenére, szembetűnő” – írja Egervári Sándor, hozzátéve, hogy ennek a két kudarcnak indokaként a szakmai stábbal “tényeken és tapasztalatokon alapuló alapvető okot” találtak.
    
“A korábbi hat félévben a kétségkívül legjobb játékosaink folyamatosan, hétről hétre meghatározó európai csapatokban játszottak, így jobb formában érkeztek közénk. (Gera-Fulham, Juhász-Anderlecht, Rudolf-Genoa, Koman-Sampdoria, Hajnal-Stuttgart, Dzsudzsák-PSV, Pintér-Zaragoza, Szabics-Sturm Graz). A félévről félévre klubot cserélő, csellengő játékosaink, (pl. Varga, Németh, Koman, Laczkó) vagy az orosz bajnokságban játszó Pintér Ádám sem tud most hozzátenni a mi csapatjátékunkhoz annyit, mint korábban. Ezt a hátrányt ezekben a hónapokban nem lehetett a jelenlegi NB 1-ben szereplő játékosok bevonásával áthidalni.”    
   
Egervári Sándor röviden kitért az őt, illetve a válogatottat bírálókra is, igaz, konkrét neveket nem említ: “Sajnálatos módon, társadalmunk közszereplői közül néhányan komoly sebeket okoztak önmaguknak nyilatkozataikkal, és az utóbbi három évben egyre nagyobb számban futballozó gyerekeink elé is torztükröt állítottak szakszerűtlen és rosszindulatú feltételezéseikkel, kinyilatkoztatásaikkal.”
    
“Véleményünk szerint pillanatnyi indulatoktól vezérelten nem lenne szabad veszélybe sodorni azt a folyamatot, ami kétségtelenül elindult, minden igazi szurkoló örömére! Vállaljuk az elmúlt három és fél év sikereit és kudarcait, a 17 győzelmet, 8 döntetlent, 9 vereséget, azaz a 62 százalékos teljesítményt” – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikkek