illusztráció, fotó: Kovács Tamás/MTI

Brillíroznak a magyarok kajak-kenuban

Brillíroznak a magyarok kajak-kenuban

A keddi program második részében újabb négy magyar hajó biztosította helyét a döntőben a minszki Európa Játékok kajak-kenu versenyében, amely idén a legjelentősebb kontinentális viadal a sportágban.

A nyitónap délutánján négy 500 méteres szám előfutamait bonyolították le. Kajak egyesben az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kozák Danuta ott folytatta, ahol délelőtt Kárász Annával párosban abbahagyta. Rögtön a rajt után az élre állt, és végig vezetve nyert úgy, hogy a riválisok mindent beleadva üldözték, ő pedig csak annyit adott ki magából, amennyi feltétlenül szükséges volt a győzelemhez, és az ezzel járó egyenes ági fináléba jutáshoz. A szám döntőjét csütörtökön rendezik.

Hasonlóan magabiztos sikerrel lépett tovább a két nap múlva sorra kerülő fináléba Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső duója is, amely az új olimpiai számban, C-2 500 méteren Eb-címvédő és világbajnoki ezüstérmes. A győri kettős rajt-cél győzelmet aratott.

A két négyes szám kiemelt jelentőségű lesz augusztusban Szegeden, az olimpiai kvalifikációs vb-n, ezért már most fokozott figyelem övezi. Ami a világbajnoki címvédő magyar nőket illeti, az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák 50 perccel az egyesbeli versenyzés után – Kárász mögött és olimpiai bajnok társa, Csipes Tamara, valamint Medveczky Erika előtt ülve – a csapathajót is győzelemhez segítette, így az egység ott van a legjobb kilenc között. Jól versenyzett a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású férfi kvartett is, amely féltávnál még második volt a vb-győztes németek mögött, végül harmadikként ért célba, de ez is elég volt ahhoz, hogy a középfutamban már ne kelljen vízre szállnia.

A keddi programot záró középfutamok – köztük a három, magyar érdekeltségű 1000 méteres verseny – közép-európai idő szerint 14.30-kor rajtolnak. Minszkben 16 számban rendeznek futamokat, a döntőket szerdán és csütörtökön tartják.

Később:
1000 méteres középfutamok 14.30
– C-1 1000 (Kiss Tamás)
– K-2 1000 (Kammerer Zoltán, Gál Péter István)
– C-2 1000 (Kiss Balázs, Dóri Bence)

Kapcsolódó cikkek