Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án, fotó: Illyés Tibor/MTI (archív)

Varga Mihály: továbbra is szoros az együttműködés a kormány és a jegybank között

Varga Mihály: továbbra is szoros az együttműködés a kormány és a jegybank között

A pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök szakmai egyeztetés keretében vitatta meg az elmúlt napok kedvező gazdasági fejleményeit. A Moody's megerősítését a magyar adósbesorolással kapcsolatban, valamint a háromszoros befektetői kereslet mellett zajló sikeres kötvénykibocsátást. Egyetértettek abban, hogy folytatni kell az infláció letörését, valamint a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését a a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleménye szerint.

A találkozó témái között szerepelt a magyar jegybanktörvény tervezett módosításával kapcsolatos szakvélemény is, amelyet az Európai Központi Bank hétfőn tett közzé. Üdvözölték az EKB pozitív döntését, az új szabályok tovább növelik a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét és növelik a költségvetés stabilitását. A felek április óta rendszeresen folytatnak szakmai egyeztetést: a kormány és a jegybank közös célja, hogy a bizonytalan nemzetközi környezetben tovább javítsák az egyensúlyi mutatókat, mérsékeljék az inflációt, és fenntartható növekedési pályára állítsák a magyar gazdaságot – erősítette meg a PM.

Kapcsolódó cikkek