Vágó Gábor

Vágó Gábor: uniós szinten is segíteni kell a fogyatékkal élőket

Vágó Gábor: uniós szinten is segíteni kell a fogyatékkal élőket

Az LMP a fogyatékkal élő emberek politikai jogokhoz, lakhatáshoz és munkához való hozzáférését segítené hazai és európai uniós szinten is: Erről beszélt az LMP európai parlamenti listavezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Vágó Gábor szerint “gondoskodási válság” van Magyarországon és az egész Európai Unióban, a fogyatékkal élőket és az őket ápolókat nem becsüli meg eléggé a kormány. Hangsúlyozta, az LMP ezzel szemben elkötelezett abban, hogy egyenjogú állampolgárokként kezeljék a fogyatékkal élő embereket,  segítené politikai jogokhoz, lakhatáshoz és munkához való hozzáférésüket.

A képviselő szerint meg kell könnyíteni a mozgóurna igénylését, hogy a május 26-i EP-választáson mindenki hozzáférhessen a választás jogához. Emellett – folytatta – uniós támogatásokkal kell segíteni a fogyatékkal élők biztos lakhatását, valamint európai uniós szinten tovább kell támogatni a fogyatékkal élők munkába állását.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azt szorgalmazta, hogy rendezzék a szociális bértáblát, mert nem elfogadható, hogy egy szociális intézményben dolgozó gyógypedagógus vagy konduktor jelenleg nettó 120 ezer forintot keres. Azt is kezdeményezte, hogy a jelenlegi 38 000-58 000 forintról emelkedjen 100 000-re, majd a minimálbér szintjére az otthonápolási támogatás azoknál is, akik nem gyermeküket, hanem idősebb rokonukat vagy más hozzátartozójukat ápolják. Ungár Péter a fogyatékkal élők intézményeinek kitagolásával kapcsolatban azt szorgalmazta:

mindenhol legyen elérhető az emberhez méltó éltet biztosító szolgáltatás, hogy ne kelljen több száz kilométert utazni, ha a család látogatni akarja fogyatékkal élő hozzátartozóját.

Azt, hogy Karácsony Gergely (Párbeszéd) egy televíziós műsorban a budapesti ellenzéki polgármester-jelöltek újragondolásával kapcsolatban nyitottságát fejezte ki, Ungár Péter kérdésre válaszolva úgy kommentálta: az LMP célja, hogy a Budapesten mindenhol egy jelölt álljon a fideszes jelölttel szemben, de ennek a jelöltnek nem csupán a balliberális tömbből kell kikerülnie.

“Amennyiben ebben Karácsony Gergely nyitott, annak nagyon örülünk, és akkor folytassuk a tárgyalásokat”

– mondta.

Ungár Péter szintén kérdésre válaszolva megfelelő jelöltnek nevezte a DK-s László Imrét, akit pártja Újbudán indítana. Hozzátette, László Imre támogatásáról az LMP helyi szervezete hozza meg a döntést.

Kapcsolódó cikkek