Soltész Miklós (archív)

Soltész Miklós: fontos, hogy az egyházak értékeket adjanak tovább

Soltész Miklós: fontos, hogy az egyházak értékeket adjanak tovább

Fontos, hogy az egyházak továbbadják a családba vetett hit és a férfi-nő kapcsolat értékét. Erről beszélt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Debrecenben, egy református óvoda bokrétaavató ünnepségén.

Soltész Miklós hangsúlyozta, az önkormányzatoknak és az egyházaknak is mindent meg kell tenniük a teremtett világ természetes rendjének fenntartása érdekében.

“Ha az egyház tovább tudja adni ezeket az értékeket, akkor Magyarországon nem lesz az a gender-őrület, ami Nyugat-Európában jellemző, és aminek következtében családokat tesznek tönkre”

– fogalmazott, majd hozzátette, a Magyarországi Református Egyház komoly feladatot vállalt azzal, hogy mintegy 30 milliárd forintból országszerte új óvodákat épít. A fejlesztés jól illeszkedik a kormány tíz évvel ezelőtt elindított programjához, amelynek eredményeként 16 000 új óvodai férőhely jött létre Magyarországon.

“A mintegy 330 000 óvodás közül 26 000-en valamelyik felekezet intézményébe járnak”

– fűzte hozzá.

Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett, a kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy az egyházi intézmények aránya érzékelhető részt tegyen ki a magyar oktatási rendszeren belül.

“Szerte az országban jól halad ennek a célnak az elérése, amelynek során azt a tényt ültetjük át a gyakorlatba, hogy Magyarország, a magyar emberek legszilárdabb erkölcsi alapja a keresztény tanításon alapszik”

– mondta.

Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere kiemelte: a város református oktatási intézményeiben Debrecen hagyományait megtartó nevelés folyik, amely segít a családoknak az értékek megőrzésében. Iszlai Endre, a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora hangsúlyozta, a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjának keretében állami támogatással 66 óvoda épül, illetve újul meg. A Tiszántúlon és a Dunamelléken 23-23 óvodát, a Tiszán innen és a Dunántúlon pedig 10-10 óvodát érint a beruházás. A reformátusok egyházközségi, egyházmegyei és egyházkerületi óvodáiban jelenleg 7100 férőhely van, a program befejezését követően 3200 gyermekkel többet tudnak majd ellátni, és ötszázzal nő a foglalkoztatottak száma – ismertette.

A debreceni Nádsíp utcában egy 3600 négyzetméteres telken 844 négyzetméteres óvoda épül. A négy csoportszobában összesen 100 gyermeket tudnak ellátni. A 370 millió forintból megvalósuló beruházás a tervek szerint jövő nyárra készül el.

Kapcsolódó cikkek