Rónai Sándor: csak azok a tagállamok kapjanak uniós támogatást, amelyek csatlakoznak az Európai Ügyészséghez

Rónai Sándor: csak azok a tagállamok kapjanak uniós támogatást, amelyek csatlakoznak az Európai Ügyészséghez

Az Európai Unió minden évben euró milliárdokat folyósít a tagállamoknak. A pénzek szabályos felhasználását az Európia Unió Csalás Elleni Hivatala vizsgálhatja. Csakhogy az OLAF büntetőeljárást nem kezdeményezhet, vádat nem emelhet. Erről írtak közleményükben a Demokratikus Koalícióban.

“A Demokratikus Koalíció régóta mondja már, hogy ennél több kell. Látható, hogy például Orbánékat az OLAF-eljárások szinte egyáltalán nem tartják vissza a lopástól. Márpedig az uniós pénzek felhasználását, vagyis az adófizetők pénzének elköltését nemcsak ellenőrizni kell, hanem korrupció esetén szankcionálni is.

A Demokratikus Koalíció ezért az Európai Bizottsághoz fordul. Azt kérjük, szabályozzák az uniós pénzek hozzáférését, és csak olyan ország kormánya kapjon támogatást, amelyik csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Véget kell vetni annak, hogy az Orbánéhoz hasonló kormányok nyakló nélkül szórják az uniós pénzeket.

Meg kell akadályozni, hogy Magyarországon a támogatások nagy része mindenféle következmény nélkül kerüljön NER-kegyeltekhez. Miközben a legtöbb magyar látja, hogy az uniós pénzek nagy része nem jut el a településekhez, cégekhez, vagyis végső soron az adófizető állampolgárokhoz, Orbán haverjai egyre csak gazdagodnak, és nincs ma egy olyan európai uniós hatóság, amely büntetné az ilyen gátlástalanul lopó kormányokat ” – fogalmazott Rónai Sándor, a DK EP-képviselője.

Kapcsolódó cikkek