LMP: van értelme a határozott ellenzéki munkának

LMP: van értelme a határozott ellenzéki munkának

Az LMP frakcióvezetője szerint van értelme a határozott parlamenti ellenzéki munkának, a társadalmi nyomástól pedig megretten a kormány. Keresztes László Lóránt kedden az Országgyűlés elmúlt féléves munkáját értékelte sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, a gyengeség és az elbizonytalanodás mutatkozott meg a kormányzat részéről a színházak, a kultúra “ellen indított kormányzati támadás” során, hiszen a jelentős tiltakozás hatására gyengítettek saját korábbi elképzeléseiken.

Tanulságosnak ítélte az ellenzéki szereplők számára azt is, hogy “alaposan belenyúltak a képviselői jogosítványokba”.

“Mi sem gondoltuk, hogy obszcén táblákat fel lehetne mutatni”, a drasztikus házszabály-módosítás azonban szerinte egy példája annak, hogy a kormányoldal rossz következtetést vont le az önkormányzati választáson elszenvedett, súlyosnak ítélt vereségéből.

Keresztes László Lóránt erőpolitikának minősítette még az önkormányzati hatáskörök csökkentését, és azok tevékenységének korlátozását, akik még felhívhatnák a figyelmet a kormányzat működésére.

Kijelentette azt is, a kormány bármikor képes olyan intézkedést hozni, amely súlyosan sérti a nemzeti érdeket. Ide sorolta az általa népirtásként értékelt kurdok elleni agresszió támogatását,  de a paksi bővítést is, vagy azt, hogy az ország ezer milliárd forintot fordít a Budapest-Belgrád vasútvonalra, amely szerinte hiányozni fog a vidéki infrastruktúra fejlesztésének forrásaiból.

A médiatanácsba csak fideszes tagokat delegáltak – sorolta kifogásait -, a Magyar Tudományos Akadémia pedig elveszítette kutatóintézeti hálózatát.

Pozitívan értékelte azonban azt, hogy a kormányoldal támogatta az éghajlatváltozással kapcsolatos előterjesztés parlamenti tárgyalását. Keresztes László Lóránt kérdést kapott a kispesti önkormányzat korábbi, korrupciógyanús eseteivel kapcsolatban. Kijelentette, egyetért a korábbi LMP-s, most független Hadházy Ákossal abban, hogy Gajda Péter kerületi polgármesternek le kell mondania az eset miatt. Közölte azt is: az LMP önkormányzati képviselőjének jelentős szerepe van az ügy feltárásában.

Kapcsolódó cikkek