Ezt a kérdést tette fel az LMP-Magyarország Zöld Pártja

Ezt a kérdést tette fel az LMP-Magyarország Zöld Pártja

A független színházak miért nem részesülnek állami támogatásban?

“Az  LMP- Magyarország Zöld Pártja írásbeli kérdéssel fordult Csák János kulturális miniszterhez az iránt érdeklődve, hogy a független színházak miért nem részesülnek támogatásban. Ezen felül a párt közérdekű adatigénylésben kikéri a kuratóriumi ülések írásos jegyzőkönyvét, a döntéseket megalapozó előzetes feltétel-, és szempontrendszer írásos dokumentációját és az elutasított pályázatok elutasításáról szóló indoklások írásos dokumentációját.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) illetékes bizottságának döntése értelmében huszonhat, nemzetközileg is elismert, komoly szakmai múlttal rendelkező előadóművészeti szervezetnek egy forint állami támogatást sem ítélt meg a kuratórium. Ezek a független színházak a megnövekedett költségek és az elmaradt támogatások miatt gyakorlatilag a megszűnés szélére sodródnak.

Az LMP azt kérdezi a szakminisztertől, hogy a program keretében milyen szempontok alapján bírálták el a pályázatokat. Az elutasított pályázatok vonatkozásában elérhető-e írásbeli indoklás? Ha igen, akkor azok közzététele mikor várható? Ha nem, akkor indokolja meg, miért nincs ilyen írásos dokumentum. Továbbá az LMP azt is kéri, hogy az EMET “Előadó-művészeti szervezetek támogatása 2023″ program kurátorainak, illetve a bizottság tagjainak nevét a miniszter küldje el válaszában” – fogalmaztak közleményükben.

Kapcsolódó cikkek