Liberálisok: vitathatatlan a magyar állam felelőssége

Liberálisok: vitathatatlan a magyar állam felelőssége

A Magyar Liberális Párt elutasítja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének azt "a hazug történelemszemléletét", amely a magyarországi holokausztot kizárólag a német megszállás következményeként kezeli, szerintük a magyar állam és a magyar nemzet felelőssége elvitathatatlan.

A párt a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a médiához vasárnap eljuttatott közleményében úgy folytatta, a numerus clausus és az első zsidótörvény bevezetésétől “egyenes út vezetett a deportálásokig”, amelyek az akkori államapparátus, közigazgatás és a hatóságok közreműködése, valamint a többségi társadalom közönye nélkül nem valósulhattak volna meg.

Azt írták, Auschwitz önmagán túlmutató szimbólum;

semmi máshoz nem hasonlítható szörnyűségével arra emlékeztet, hogy soha többé nem szabad eltűrni a jogfosztást, a diszkriminációt, az antiszemitizmust és a rasszizmust, és megalkuvás nélkül kell küzdeni azokkal a politikai erőkkel, amelyek ezzel ellentétes törekvéseket fogalmaznak meg.

Hozzátették, kötelesség emlékezni a holokauszt szörnyűségére, amely a magyar nemzet tragédiája is. Auschwitz a legnagyobb magyar temető, hiszen az ott kegyetlenül elpusztítottak közül minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt. Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Kapcsolódó cikkek