Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP) képviselõje az EP Magyarországról szóló plenáris vitája elõtt Strasbourgban 2015. május 19-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

A szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője személyes hangú nyílt levélben jelentette be ezt vasárnap.

Levelében a politikus kifejtette: “hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája” után teszi meg a bejelentést. Azt írta, valami összeragaszthatatlanul eltört, 10 623 nap után elbúcsúzik a Magyar Szocialista Párttól. Kiemelte, igyekezett legalább annyit visszaadni a párt közösségének az elmúlt évtizedekben, amennyit kapott; az MSZP tagjai közé 18 évesen lépett be, a párt az élete csaknem kétharmadában a második családja volt.

“Nem is tőlük köszönök el, hanem a mai MSZP mechanizmusaitól, szemellenzős jövőtlenségétől”

– írta, majd arról beszélt, hogy neki tiszta a lelkiismerete, rajta nem múlt a változtatás.

“Nem egy alkalommal próbáltam felrázni a pártközösségünket az elmúlt években, a legutóbbi sokkoló mértékű választási vereség után már kíméletlen őszinteséggel vázoltam saját állapotunkat és vállaltam fel a Horn Gyula cölöpjeire építkező újjászületés rizikós, de – ma is állítom – egyetlen esélyt jelentő munkáját”

– áll a nyílt levélben.

A politikus azt mondta, a tőle megszokott felfokozott érzelmek, az értékeikhez való rendíthetetlen ragaszkodás és a maradék közösségük csendes szétporladásától való féltés vezérelte javaslatait.

“De végül be kellett lássam és el kellett fogadjam: sokadjára sem tudtam vele áttörni a belső megkövesedés falát. Helyette kivívtam vele néhányak intrikus haragját, ami szép lassan elfojtotta körülöttem a tiszta levegőt”

– fogalmazott.

Azt írta, nem adja fel a harcot, céljai, tervei, hite és ereje is van Magyarország sorsának alakítására. Jelezte, hogy folytatja az Európai Parlamentben megkezdett munkáját, a magyar szociáldemokrata választók közösségének és érdekeinek képviseletét, de szocialista párttagság nélkül.

“Családomként szeretett közösségemmel a szakítás fájdalmas, mégis meg kell tennem. Tüskéket nem hagyok, új sebeket nem nyitok, vissza nem lövök, egyszerűen lezárom ezt az időszakot”

– fogalmazott nyílt levelében Ujhelyi István, jelezve, a vasárnapi nappal lép ki az MSZP tagjai közül.

A politikus közölte azt is, az ügyben egyelőre további nyilatkozatot nem kíván adni.

Kapcsolódó cikkek