Karácsony Gergely (archív)

Karácsony Gergely: ne kínaiak építsenek vasutat a belváros és a repülőtér között

Karácsony Gergely: ne kínaiak építsenek vasutat a belváros és a repülőtér között

A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje szorgalmazza azon terv elvetését, amelynek értelmében kínaiak építenének vasutat a budapesti belváros és a Liszt Ferenc-repülőtér között.

Karácsony Gergely pénteki fővárosi sajtótájékoztatójának aktualitását egy csütörtöki újságcikk adta, amely szerint egy kínai vasútépítő társaság “megkörnyékezte” a kormányt, hogy

koncessziós lehetőséget kapjon gyorsvasút létrehozására Budapest belvárosától a légikikötőig.

A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje kijelentette, felfoghatatlan, hogy az elmúlt évtizedekben a kabineteknek hogyan nem sikerült vasúti összeköttetést kialakítaniuk e két pont között, tekintettel arra, hogy a repülőtértől néhány száz méterre halad el Magyarország egyik legforgalmasabb vasútvonala. Úgy vélekedett, a legegyszerűbb az lenne, ha rövid elágazást építenének a Budapest-Szolnok viszonylaton, kiszolgálva a légikikötőbe érkező és az onnan távozó utasokat.

“Ha ez a terv megvalósulna, és a Nyugati pályaudvarra érkezne be a repülőteret érintő vonat, akkor nemcsak a főváros járna jól, hanem az egész ország, hiszen a vidéki nagyvárosoknak is közvetlen kapcsolatuk lenne Feriheggyel”

– tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta, most már lehet tudni, hogy miért nem valósult meg ez az elképzelés, amely ellen semmilyen szakmai érvet nem lehet felhozni. Szerinte az “gondolkodtatta el” a kabinetet, hogy  “a kínaiak, úgy látszik, már a spájzban vannak”, és egy teljesen felesleges, az ország szempontjából káros beruházás érdekében lobbiznak.

“Tudjuk azt, hogy amikor üzletelni kell, akkor a magyar kormány különösen szeret kelet felé kacsingatni”

– fogalmazott az ellenzéki politikus, károsnak nevezve az oroszok által épített paksi atomerőművet, az általuk felújított 3-as metrót, valamint a szintén kínai koncessziós szerződéssel tervezett Belgrád-Budapest vasútvonalat.

Úgy vélekedett, pont ennyire értelmetlen lenne a meglévő vasúttal párhuzamosan, attól néhány méterre egy újat kialakítani, amelyen jóval drágábban, háromezer-négyezer forintért utazhatnának a budapestiek. Közölte, főpolgármester-jelölti vállalása, hogy kezdeményezni fogja, az állam végre valósítsa meg a korábban megtervezett, szakmailag megalapozott beruházást, és “gyorsan felejtse el”, hogy a kínaiakkal kössön előnytelen üzletet. Azt mondta, nincs olyan szakmai szereplő, aki érvelni tudna az utóbbi megoldás mellett.

“Nyilvánvaló, hogy a kormány valamilyen magánérdeket akar kiszolgálni”

– jelentette ki Karácsony Gergely.

Kérdésre felelve a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje úgy fogalmazott, hogy a Jobbik múltja vállalhatatlan, jövője azonban lehet közös az ellenzéki pártokéval.

Kapcsolódó cikkek