A kétfordulós vegyes rendszer mellett érvel az LMP

A kétfordulós vegyes rendszer mellett érvel az LMP

karácsony Gergely

Az ellenzéki képviselő a Political Capital révén létrehozott Választásirendszer.hu oldalon fejtette ki véleményét a választási szisztéma átalakításáról, hangsúlyozva, hogy pártja megtartaná a kétfordulós vegyes rendszert, mert az lehetőséget ad az arányosság és a kormányozhatóság elvének összeegyeztetésére. Lehetővé tennék ugyanakkor, hogy a választók a listás jelöltekkel kapcsolatban is kifejezhessék preferenciáikat.

Parlament, Budapest

Írásában az LMP-s képviselő tartalmatlannak, fantáziátlannak és pártpolitikai érdekek révén motiváltnak nevezi a vitát, amely a választójogi  reformról folyik. Karácsony Gergely elismeri, hogy ha hozzányúlnak a választási rendszerhez, kisebb létszámú törvényhozást kell kialakítani, véleménye szerint azonban hiba volna a választási reformot az erőltetett létszámcsökkentésnek alárendelni.

Mint írja, a Fidesz a talpáról a feje tetejére állította a választási reformot azzal, hogy előbb cövekelte le magát a legfeljebb 200 tagú parlament mellett és csak ezután hajlandó vitatkozni a struktúráról. Az LMP képviselője szerint viszont demagógia úgy tenni, mintha a magyar demokrácia összes problémája abból adódott volna, hogy túl sok képviselő ül az Országgyűlésben. Ezzel szemben a radikális létszámcsökkentéssel lehet a választók figyelmét leginkább elterelni a lényegről, arról, hogy “a Fidesz a saját hatalmi szándékainak megfelelően akarja megváltoztatni a választási rendszert” – hangsúlyozza.

Szavazás

Az ellenzéki képviselő úgy véli, az MSZP javaslata legalább annyiban konzisztens, hogy egy tisztán listás rendszerrel megválasztott parlamentnek valóban nem kell nagyobbnak lennie kétszáz főnél. Ugyanakkor úgy tartja, hogy a Fidesz terveiben szereplő kilencven egyéni választókerületet aligha lehet fair szabályok szerint kijelölni. A magyar választási szisztéma talán legvisszataszítóbb eleme az ajánlószelvény-gyűjtési rendszer – emeli ki Karácsony Gergely, megjegyezve, hogy az súlyosan sérti a választók adatvédelmi jogait, “ajánlócédula-maffiát” hozott létre, indokolatlan mértékben nehezíti a kisebb szervezeti erővel és kevesebb pénzzel rendelkező pártok indulását.

Az LMP szerint ezért sajnálatos, hogy a Fidesz és az MSZP is fenntartaná az ajánlószelvények gyűjtését, ami annak idején az MSZMP követelésére került a választójogi törvénybe. Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban rögzíti, hogy a magyar ajánlási rendszer európai összehasonításban rendkívül magas indulási küszöböt állít a pártok elé, így nagy hatása volt arra, hogy “magát bebetonozó, korrupt politikai elitünk alakult ki”.

Parlamenti ülés

Az LMP álláspontja szerint az ajánlószelvények gyűjtését meg kell szüntetni. Nem támogatják a kaució bevezetését sem, amely bár egyszerű megoldás, a jelöltek anyagi lehetőségeitől teheti függővé megválasztásuk esélyét. Ehelyett az ellenzéki párt azt javasolja, hogy a képviselőkre érvényes átláthatósági szabályok vonatkozzanak a jelöltekre is. Karácsony Gergely írásából kiderül továbbá, hogy ha a jelenlegi ajánlási rendszer fennmarad, pártja valószínűleg az Alkotmánybírósághoz fordul.

A képviselő kitér arra, hogy a leegyszerűsítő értelmezésekkel ellentétben a kormányozhatóság és az arányosság csak akkor tűnik egymást kizáró értéknek, ha feltétlenül egypárti kormányokban gondolkodunk, ám a választók az elmúlt hat választás közül csak egyszer adtak felhatalmazást a kormányzásra egyetlen politikai erőnek. Véleménye szerint épp a kormányozhatóság és az arányosság összebékítése miatt van nagy jelentősége a kétfordulós vegyes választási rendszer megtartásának.

Szavazás

Az első forduló leginkább arra alkalmas, hogy felmérje a pártok valós támogatottságát, lehetővé téve, hogy a szavazók őszintén, taktikai megfontolások nélkül kifejezzék a preferenciájukat. Az eredmény ismeretében a pártok véglegesíthetik koalíciós stratégiájukat, így a választók már egyértelmű kormányzati alternatívák közül választhatnak. Megemlíti, jelenleg is csak akkor rendeznek második fordulót, ha a választók nem hoznak már az első körben egyértelmű döntést. “Nem látom be, hogy miért kellene ezt a törvényalkotóknak helyettük eldönteni” – fejti ki.

Karácsony Gergely a jelenlegi választási szisztéma alapjainak megtartása melletti érvként említi azt is, hogy a tökéletlen, de hosszú ideje működő rendszerek inkább képesek stabil kereteket biztosítani a különböző politikai alternatívák közötti mérlegeléshez, mint az új, ismeretlen, elméletben tökéletesnek hitt megoldások. Az LMP ugyanakkor kívánatosnak tartja, hogy a választók a listás jelöltekkel kapcsolatban is kifejezhessék a személyes preferenciáikat, a női képviselők arányának növelése érdekében pedig a nemi kvóta bevezetését vetik fel.

A Választásirendszer.hu oldalon elsőként a Fidesz és az MSZP képviselője, Gulyás Gergely és Molnár Zsolt. Míg a nagyobbik kormánypárt megtartaná a vegyes szisztémát, és szavazati jogot biztosítana a határon túli magyaroknak, addig az MSZP listás rendszer javasol, és azt, hogy csak a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező állampolgároknak legyen szavazati joguk.

Az egyfordulós választási rendszer helyességét illetően egyetértés mutatkozott a Fidesz és a szocialista párt között, ahogy abban is, hogy fenntartanák az ajánlószelvények gyűjtését. Salamon László, a KDNP szakpolitikusa korábban arra mutatott rá, nem sérti az alaptörvényben foglaltakat, ha a külhoni magyar állampolgárok csak listás szavazattal rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkek