Ezzel foglalkoznak most a szocialisták

Ezzel foglalkoznak most a szocialisták

Az Alkotmánybíróság (Ab) friss döntése szerint nem lehet építkezni a Balaton partjától számított 30 méteres sávon belül. Erre hívta fel a figyelmet az MSZP pártigazgatója pénteken.

Molnár Zsolt az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, az Ab kedvező döntést hozott a kempingekkel kapcsolatban is és rögzítette azt is, nem lehet kivételt tenni a maximális beépíthetőséggel kapcsolatban sem, nem lehet kijátszani az erre vonatkozó szabályokat. Az ellenzéki képviselő felidézte, javaslatára ötven országgyűlési képviselő beadványban fordult ezekben az ügyekben az Alkotmánybírósághoz, hogy ne lehessen kormány-, miniszteri, önkormányzati rendelettel kiskapukat találni és károsítani a környezetet, felszámolni a nádasokat, a part menti védősávot, a strandokat, a kempingeket.

Molnár Zsolt azt mondta, az Ab-döntés hitet és reményt ad, a küzdelmet pedig folytatni fogják, mert egy nemzeti elkötelezettségű szociáldemokrata közösségnek különösen fontos a természeti örökség megóvása.

A szabad vizeink, a Balaton mindenkit megilletnek. Az Alkotmánybíróság honlapján olvasható, pénteken megjelent közlemény szerint alaptörvény-ellenesek a Balaton-parti területek közcélú felhasználásának korlátozását lehetővé tevő egyes törvényi rendelkezések. Közölték, az egészséges környezethez való alapjogot érvényre juttató állami intézményvédelmi kötelezettség teljesülését biztosító szabályok alól kizárólag törvényben lehet kivételeket meghatározni. A Magyarország egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló törvény úgy teremti meg a kivételes rendeleti szabályozás lehetőségét, hogy azzal gyengíti az egészséges környezethez való alapjog garanciáit. A testület ezért törölte a törvényszövegből azokat a rendelkezéseket, hogy miniszteri rendelettel el lehet térni a többi között attól a szabálytól, hogy a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül épület nem helyezhető el, és attól, hogy miniszteri rendelettel növelhető a vízpart beépítettsége.

Kapcsolódó cikkek