DK: a kormány méltatlan 1956 örökségéhez

DK: a kormány méltatlan 1956 örökségéhez

Az a kormány, amelyik nem ismeri el az ukrán nép jogát az önrendelkezéshez, a szabadsághoz, méltatlan 1956 örökségéhez. Erről beszélt a Demokratikus Koalíció elnöke a párt vasárnapi, budapesti, online közvetített megemlékezésén.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy 56 szelleme ma Herszonban küzd, az a kormány pedig,

“amelyik orosz érdekeket szolgál, amely Oroszországnak keres mentséget, amely parolázik az orosz hatalommal, az (…) meghazudja, elhazudja, meggyalázza 1956-ot”.

A mai magyar kormány szuverenitásért harcol, ott, ahol önrendelkezés van, és szabadságot “hazudik” ott, ahol önkény van – jelentette ki a DK elnöke, hozzátéve, együttműködni Európa népeivel nem az önrendelkezés feladása, hanem önrendelkezésünk önkéntes egyesítése. A pártelnök hangsúlyozta, a magyar történelem haladónak tekintett szakaszaiban Nyugaton, a Nyugathoz kötve keresték Magyarország helyét. A mai kormány ennek az ellenkezőjét teszi, emberemlékezet óta ez az első olyan kabinet, amelyik önszántából és nem külső hatalmi befolyás alapján keresi a konfliktust a Nyugattal – mondta.

Gyurcsány Ferenc hozzátette, az a kormány, amelyik nem biztosítja a szabad szó, a szabad sajtó és a szabad egyházalapítás jogát, nem a nemzet szabadságát, hanem a hatalom önkényét hozza el.

A DK-elnök úgy fogalmazott: azt, amit a “mai kormányfő pávatáncnak hisz, a relativizálás politikáját, Mindszenty minden bizonnyal undorral figyelné”. Végül kijelentette, hogy szabadságot nem adják, azt meg kell teremteni, a szabadságért naponta meg kell küzdeni, ahogy a demokráciáért is.

Kapcsolódó cikkek