Az oktatásról elmélkednek a zöld pártban

Az oktatásról elmélkednek a zöld pártban

Elengedhetetlen olyan oktatás megteremtése, amely fenntarthatósági szemléletet alakít ki a gyermekekben

“A globális folyamatok sürgős változtatást igényelnek az életmódunkban, gondolkodásunkban. A klímaváltozást komolyan kell venni az oktatásban is! Olyan kompetenciák kellenek, amik felkészítenek a jelen és jövő társadalmi, kulturális, gazdasági és környezeti problémáinak globális szemszögű kezelésére. Olyan oktatás kell, ami interaktív és integrált módszerekkel aktív cselekvő motivációt alakít ki.

 Ezzel szemben a jelenlegi alaptanterv csak egy hangzatos, kedélyborzolásra alkalmas közjáték: megjelennek benne a fenntarthatósági célok, lehetőségek, melyek valóban szükségesek a megfelelő szemléletformáláshoz, ám ez csupán szavak szintjén marad.

Az LMP frakció szerint a mezőgazdasági alapismeretek tananyagba építése jó lehetőség lenne a fenntarthatósági szemlélet formálására. Az élelmiszer gazdától asztalig való nyomon követésének gyakorlati tapasztalatával, iskolakertek kialakításával projekt-jelleggel is rengeteg tapasztalatra tennének szert a tanulók. A tantárgyakon átívelő oktatási irányelvek, rendszerszemléletű kompetenciák elősegítenék a természethez és a helyi közösség sajátosságaihoz való kapcsolódást, saját környezeti öntudat kialakulását. Itt az ideje, hogy a gyermekeink ne csak a fóliás-csirkék bűvöletében találkozzanak a gazdaságokkal” – írta Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó cikkek