Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselõje, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, k) és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövõgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. A felsõ sorban: Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a vidéki önkormányzatokért felelõs fõtanácsadó, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, önkormányzati árnyékminiszter, Oláh Lajos parlamenti képviselõ, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Varju László, a párt alelnöke, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dávid Ferenc, a DK országgyûlési képviselõje, gazdasági árnyékminiszter, Benedek Szilveszter, a Veszprém megyei közgyûlésben dolgozó képviselõ, mezõgazdasági árnyékminiszter, Kálmán Olga parlamenti képviselõ, az árnyékkormány szóvivõje (b-j). Az alsó sorban: Komáromi Zoltán országgyûlési képviselõ, egészségügyi árnyékminiszter, Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelõs alpolgármestere, az árnyékormány belügyminisztere, Rónai Sándor, a DK EP-képviselõje, árnyék-külügyminiszter, Molnár Csaba, a DK ügyvezetõ alelnöke, árnyék-kancelláriaminiszter, Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter, Arató Gergely parlamenti képviselõ, a kormányprogramért felelõs árnyékminiszter és Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter (b-j), fotó: Kovács Anikó/MTI

Árnyékkormány: felfalja a nyugdíjakat a vágtató orbáni infláció

Árnyékkormány: felfalja a nyugdíjakat a vágtató orbáni infláció

A Demokratikus Koalíció szerint visszamenőleges nyugdíjemelésre és egyszeri, 100 000 forintos támogatásra van szükség.

“Kijózanító adatokat tett közzé a legnagyobb magyar nyugdíjas-érdekképviselet, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa: tavaly jelentősen csökkent a nyugdíjak reálértéke. Vagyis az orbáni propaganda hazugságával szemben az igazság ott van a boltok árcéduláin: az orbáni infláció és a történelmi élelmiszerdrágulás miatt egyre kevesebbet ér a nyugdíj. Az Árnyékkormány szerint – a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsával egyetértésben – a vágtató orbáni infláció miatt visszamenőleges nyugdíjemelésre van szükség.

Ezen felül az Árnyékkormány szükségesnek látja egy azonnali, egyszeri 100 000 forintos támogatás kifizetését a havi 142 000 forintnál kisebb nyugdíjak esetében.

Az ennél magasabb nyugdíjaknál sávosan csökkenő, egyszeri támogatás kifizetése szükséges. A megélhetési válság miatt a nyugdíjasok nem várhatnak tovább a segítségre, hiszen az árakat látva egyre nő a kétségbeesésük a boltokban és a piacokon. Ám Orbán Viktort nem érdeklik az idős emberek, csak a szavazatuk kell neki. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy egy tisztességgel végigdolgozott élet után tisztességes nyugdíjat kapjanak az idősek” – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter.

Kapcsolódó cikkek