A hajléktalanokra is oda kell figyelni

A hajléktalanokra is oda kell figyelni

Hajléktalan kutyával

Somfai Ágnes fővárosi ellenzéki képviselő, nemrég lemondott hajléktalanügyi biztos közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy emberek fagynak meg Budapest utcáin vagy fűtetlen lakásokban. Az LMP képviselője azt követően adott ki nyilatkozatot, hogy a VI. kerületi Hunyadi téren két hatvan év körüli hajléktalan férfi holttestére találtak, halálukat az első vizsgálat szerint kihűlés okozta.

Tarlós István

Tarlós István

Somfai Ágnes szerint a hasonló tragédiák elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell szentelni a hajléktalanok téli ellátásának, és biztosítani kell, hogy senki ne fagyjon meg az utcán, mert nincs férőhely a szállásokon. Álláspontja szerint a tél közeledtével minden szereplőnek – így a kormányzatnak, a fővárosnak, a kerületeknek és civileknek – azzal kellene foglalkoznia, hogy az ellátást összehangolják, és elegendő férőhelyet biztosítsanak az utcán élő fedél nélküli embereknek.

Mint írta, ezzel szemben az elmúlt évben a kormányzat “rendészeti offenzívát” indított a hajléktalanok ellen, a fővárosban elbizonytalanították a hajléktalan ellátás intézményeit, és finanszírozásuk kétségessé vált. Emlékeztetett arra is, hogy korábban a hideg időszakra a főváros minden évben úgynevezett “téli operatív programot” fogadott el, amely összehangolta a hajléktalan ellátásban dolgozó fővárosi és civil szervezetek tevékenységét. Ennek a programnak még nyoma sincs, holott már rég el kellett volna fogadni.

kéz a kézben

Somfai Ágnes jelezte: a hajléktalan ellátás már most teljes kihasználtsággal működik, és ezen egyáltalán nem javít a fővárosi és józsefvárosi “hajléktalanüldözés”. Véleménye szerint a “kudarcba fulladt” népszavazás után Józsefváros “sok tízmillió forintot irányzott elő az embertelen intézkedések foganatosítására és a hajléktalanok más kerületekbe üldözésére”. Somfai Ágnes szerint a két ember halála tragikus jelzés arra, hogy a hajléktalanok üldözése, “szem elől való eltakarítása” túl azon, hogy az emberi méltóságot sérti, nem a megfelelő megoldás a problémára. Ezeknek az embereknek az a legfőbb “bűnük”, hogy szegények, és nincs hol lakniuk.

Kapcsolódó cikkek