„Nem hagyjuk, hogy az ország visszasodródjon a görög útra”

„Nem hagyjuk, hogy az ország visszasodródjon a görög útra”

FIDESZ kongresszusKósa Lajos szerint a Fidesznek arra van szüksége, hogy megőrizze hitelességét. Pokorni Zoltán a siker titkát abban látja, hogy nem szabad elveszteni a mértéket. Navracsics Tibor szerint a sikert a számok igazolják. A miniszterelnök pedig megígérte, hogy nem vár ránk Görögország sorsa, miután újraválasztották pártelnöknek. Ez történt a Fidesz XXIV. Kongresszusán.

Orbán Viktor a Kongresszuson

Orbán Viktor a kongresszuson, fotó: Kovács Attla/MTI

Orbán Viktor a leadott 1.472 szavazatból 1.468 voksot kapott. A küldöttek újraválasztották a párt négy alelnökét is. A leadott 1.478 szavazatból Varga Mihály 1.462, Kósa Lajos 1.458, Pelczné Gáll Ildikó 1.384, Pokorni Zoltán pedig 1.318 voksot kapott.

Orbán Viktor újraválasztása után azt mondta, a Fidesz és a kormány minden helyzetben, bárkivel szemben kiállt és kiáll Magyarország, az itt élők mellett. A párt megtanulta, hogy nem ideológiákért, hanem Magyarországért kell küzdenie, így kiállt az országért “a nemzetközi és a hazai baloldallal szemben”. “A hazai és a nemzetközi szocialisták politikája egyszerű, mint a faék: demokrácia csak akkor van, ha ők vannak kormányon, ha nincsenek, demokrácia sem lehet” – fogalmazott, majd hozzátette, a kormány kiállt az országért, amikor nemtelen támadások érték, és világossá tette, nem tűr beleszólást, kioktatást senkitől.

A magyar EU-elnökséget értékelve úgy fogalmazott: elvégezték a munkát, visszaverték a támadásokat, “az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón legyintést”. A kormány nem elméleti recepteket kínált, hanem az ország megújításával kézzelfogható példát mutatott Európának – tette hozzá. “Kiálltunk az emberekért, amikor bank- és válságadót vezettünk be a korábban megszokott és a külföld által követelt megszorítások helyett. Kiálltunk, amikor csendben és békében elköszöntünk az IMF-től” – jelentette ki a miniszterelnök. Az emberek melletti kiállásként értékelte azt is, hogy közölték a rendvédelmi dolgozókkal, senki, így ők sem követelhetnek maguknak indokolatlan előnyöket, kiváltságokat az adófizetők vagy a nyugdíjasok pénzén. Kiemelte, a kormány kiállt az arányos, munka- és családbarát adórendszer mellett, “mert azé az országé a jövő, amely képes úgy támogatni a munkát, hogy közben nem bünteti a sikert”.

“Kiálltunk és továbbra is kiállunk azért, hogy Magyarországon is legyen következménye a szavaknak és a tetteknek, ezért ragaszkodunk az elszámoltatáshoz” – mondta.

Kitért arra, a Fidesz tíz éve tartott utoljára kongresszust kormánypártként, azóta minden küzdelem erősebbé tette. Úgy fogalmazott, létrejötte óta a Fideszt sokan próbálták eltántorítani, rábeszélni, hogy ne azt képviselje, amit, hogy hagyja a pokolba az igazságot, legyen pragmatikus, álljon be a sorba. “Hol gumibottal, hol fenyegetéssel, hol gumilövedékkel vagy éppen külföldre kiszervezett támadásokkal, lejáratókampánnyal. De nem hagytuk magunkat, minden küzdelmünket végigvittük, minden harcunkat megharcoltuk.”

Arról is beszélt, a Fidesz mondta ki, hogy a szovjet katonák menjenek haza, és a párt a diktatúra alatt is kiállt a szabadságért és a demokráciáért. “Felvettük a kesztyűt a hazugságok ellen, és kimondtuk az igazságot akkor is, amikor ezzel választást lehetett veszíteni” – mondta Orbán Viktor. Az elmúlt évtizedet úgy értékelte, alapjaiban rengett meg a világ. Civilizációnk arra kényszerült, hogy józanodjon ki hamis illúzióiból, utópiáiból, de a “földmozgásoknak” még nincs vége, az emberiség történetének egy teljesen új, ismeretlen fejezete kezdődik. “Nyugaton a helyzet bizonytalan; új világrend van alakulóban – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy Magyarország ezt mindenkinél korábban felismerve leváltotta a régi világot, amely mindenütt kudarcot vallott. “Nem pusztán egy kormányt váltottunk le 2010-ben, hanem egy világot, azt a magyar világot, ami csődöt mondott” – közölte. Ehhez – mint fogalmazott – hajtűkanyart kellett végrehajtani, hogy Görögország útjáról letérjünk.

Szavai szerint készen állnak arra, hogy megvívják a Fidesz történetének legnagyobb küzdelmét, hogy megvívjanak a múlt hibáival és azokkal, akik ma is védelmezik e hibákat. Vannak, akik vissza akarják fordítani Magyarországot; vannak, akik jól jártak, miközben Magyarország szenvedett, miközben milliók veszítették el munkájuk gyümölcsét; vannak, akik degeszre keresték magukat azon, hogy az országot a feje búbjáig eladósították – sorolta, hozzátéve, hogy vannak, akik a jövő útjáról a “görög útra” akarják terelni Magyarországot, arra az útra, amely kényszerprivatizációhoz, az ország vagyonának eladásához, radikális bércsökkentéshez, százezrek elbocsátásához, adóemeléshez, új adók kivetéséhez és elszegényedéshez vezet. A Fidesz azonban végig fog menni a jövő útján, akár tetszik ez a múlt embereinek itthon és külföldön, akár nem, és nem fogja hagyni, hogy Magyarország visszasodródjon a “görög útra” – jelentette ki Orbán Viktor.

A külpolitikáról azt mondta, Magyarország sikeresen nevezett be a szövetségkötések versenyébe. Kifejtette, az Egyesült Államokkal egy erős szövetséget mélyítettek tovább, amelynek alapja a szabadság iránti szenvedélyes elkötelezettség; Európában erősebb az ország pozíciója, mint valaha volt, és a legerősebb arab államtól is megérkezett a meghívás, hogy “rendezzük azt, amit az elmúlt nyolc év arabellenes politikája Magyarországon elrontott”. Kínával a munkaalapú gazdaság és az adósság elleni küzdelem adja a szövetség alapját. “Aki Kínával nyugati értékek alapján akar együttműködni, az olyan elvarázsolt, hogy biztosan már elsőre felveszik az LMP-be” – fogalmazott.

Azt mondta, a kormány le fogja győzni az adósságot, és ennek érdekében visszahív a munka világába mindenkit, aki munkaképes, és segély helyett munkát fog adni nekik. A pártelnök-miniszterelnök szerint amíg adósok vagyunk, másoknak dolgozunk, mások keresnek a munkánkkal. Ezért – folytatta – le kell győzni az adósságot és meg kell szüntetni mindazt, ami az ország eladósodásához vezetett. Azt ígérte, kormánya felszámolja a kiváltságokat, az indokolatlan előnyöket, és megteremti az érdem szerinti boldogulás feltételeit. Ehhez kérte a küldöttek a támogatását, és hangsúlyozta, továbbra is az emberek megkérdezésével fognak kormányozni.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a Fideszben a kereszténydemokraták, nemzeti fórumosok és kisgazdák mellett ott vannak a munkástagozat tagjai, szakmunkások és segédmunkások, “azok, akiket a baloldal rég lerúgott magáról, akiket már rég nem akar egyesíteni, és végképp nem akar győzelemre vezetni”. “Legyetek büszkék arra, hogy a kétkezi munkából élők, a korán kelők, a munkások pártja is vagyunk” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a nyugdíjasok képviselete mellett “csak a Fidesz számára tűrhetetlen az a történelmi tény, hogy a kommunizmus alatt meg lehetett találni a módját, hogy a cigányok tömegesen dolgozzanak, a magyar demokrácia nem képes erre”. “Igen, kedves Flóri, együtt meg fogjuk csinálni: a cigány gyerekek iskolába fognak járni, a felnőttek dolgozni fognak, és be fogják tartani a törvényt” – mondta Farkas Flóriánhoz, az Országos Roma Önkormányzat elnökéhez is intézett szavait.

Beszédét azzal fejezte be Magyarország miniszterelnöke, hogy hosszú évek hibáit kell kijavítania a kormányoldalnak. Az eredményekből ma még csak “különálló mozaikkockákat lehet látni”. “De ha végigcsináljuk, egyszer csak elkezd összeállni a kép, és a végén az fog kikerekedni belőle, amire mindig is vágytunk. Egy olyan erős és büszke ország, ahol minden ember megtalálja az otthonát és boldogulását, ahol képesek jó életet teremteni maguknak a magyarok. Azt soha nem mondtam, most sem mondom, hogy könnyű lesz, néhány nap alatt célba érünk, de azt igenis mondom, hogy sikerülni fog” – zárta szavait a pártelnök-miniszterelnök.

Varga Mihály szerint a kormány az elmúlt egy évben elhárította a gazdasági összeomlás veszélyét. A Fidesz alelnöke a kongresszuson azt mondta, Magyarország mára elkerült a veszélyzónából, a szakadék széléről, a teendőknek azonban nincs vége, a felemelkedéshez minél több embernek munkalehetőséget kell biztosítani.

Emlékeztetett arra, hogy a kormányváltás után jelentést készítettek az ország állapotáról, arról, hogy a szocialisták válságot hagytak maguk után. Az államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti bizottság előtt “Medgyessy Pétertől kezdve, a szemlőhegyi demokratán át, a közismert libatenyésztőig” az MSZP-kormányok vezetői mégis azt állították, hogy alattuk rendben mentek a dolgok – jelentette ki Varga Mihály. Véleménye szerint azonban az előző kormányok tagjainak, Bajnai Gordonnak, Veres Jánosnak, Draskovics Tibornak “felelnie kell azért, amiért az ország következő tíz évét elzálogosították”.

Kitért arra, hogy a Fidesz-KDNP a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében új eszközökkel élt, állami költségstopot és bérplafont vezetett be, csökkentette a pártok költségvetési támogatását, 98 százalékos adóval sújtotta a több millió forintos végkielégítéseket. A Fidesz-kabinet világossá tette, nem hajlandó elődje bukott gazdaságpolitikáját, a megszorításokat “IMF-hátszéllel” folytatni, helyette ágazati különadókat vetett ki a bankokra, biztosítókra, az energetikai vállalatokra, a kiskereskedelmi áruházláncokra és a telekommunikációs cégekre, mert az emberek újabb terheket már nem tudnak vállalni – tette hozzá. Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta, hamis állítás, hogy a kormány külfölditőke-ellenes volna, a bankok és az energetikai vállalatok közül a legnagyobb adóterhet magyar cégek fizetik. Kitért arra is, hogy a Fidesz-kormány nem feledkezett meg “szövetségeseiről”, a hazai kis és közepes vállalkozásokról, segítésük érdekében csökkentette a társasági adót, elindította az Új Széchenyi Tervet és a Széchenyi beruházási hitelt. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány több kisadót is megszüntetett, a devizahitelesek ügyében pedig megállapodást kötött a bankszövetséggel.

Az államtitkár a magyar-orosz kapcsolatokat veszélyeztető “taposóaknák” egyikének fölszedéseként értékelte a Mol-részvények visszavásárlását, a keleti nyitás eredményeként a magyar és a kínai kormányfő pedig aláírta a gazdasági megállapodásokat Azzal kapcsolatban, hogy az LMP képviselői a parlamentben a tibeti zászlót ábrázoló pólóban tiltakoztak ez ellen, Varga Mihály úgy fogalmazott: nem emlékszik arra, hogy az ellenzéki párt hasonlóan lépett volna fel a felvidéki magyarok anyanyelvhasználatának korlátozása ellen. Varga Mihály az új alaptörvénnyel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az – az államadósság csökkentése és a gyermekvállalás ösztönzése érdekében szükséges rendelkezések mellett – kimondja, képességei és lehetőségei szerint mindenki köteles hozzájárulni a közösség gyarapodásához.

Kósa Lajos

Kósa Lajos a kongresszuson, fotó: Kovács Attila/MTI

Kósa Lajos úgy fogalmazott, a Fidesz 2002-ben egy sikeres négyéves kormányzást követően veszítette el a választást, mégpedig nagymértékben azért, mert nem fordított elég figyelmet arra, hogy figyeljen az emberekre, tartsa velük a kapcsolatot. Ha a Fidesz nem “működteti” holdudvarát, akkor akármilyen eredményei is vannak a kormánypártnak, akármilyen romokban is van az ellenzék, veszélyben lehet a választási siker – hangsúlyozta Kósa Lajos. Ugyanakkor közvélemény-kutatásokra hivatkozva azt is hozzátette, hogy a Fidesz-KDNP most vasárnap megnyerné a választásokat, mégpedig hasonló fölénnyel, mint tavaly. “Minden szempontból arra kell készülnünk, hogy a következő választásokat is meg kell, hogy nyerjük” – emelte ki.

Véleménye szerint a sikerhez arra is szükség van, hogy a Fidesz megőrizze a hitelességét, ami “néha kellemetlen következményekkel is jár”. Debrecen polgármestere példaként azt mondta, ha a rendvédelmi dolgozók nem kaphatnak korkedvezményes nyugdíjat, akkor ugyanez legyen érvényes az önkormányzati vezetőkre is. Egy másik példát idézve úgy fogalmazott, “könnyű volt mondani”, hogy kisebb parlament kell, de az erről való szavazáskor meg kellett nyomniuk a gombot azoknak a képviselőknek is, “akik pontosan tudták, hogy soha az életben többet képviselők nem lesznek”. Így azonban “azt tudtuk mondani a választóknak, hogy nézzétek meg, mi sem vagyunk kivételek” – jegyezte meg. “Ha magunkon nem értelmezzük a saját magunk által felállított erkölcsi szabályt és mércét, a mutatvány meg fog borulni”.

Kósa Lajos kitért az új választójogi rendszerre is, amelynek, szerinte, olyan szisztéma szerint kell működnie, amelyben átláthatóak a kampányszabályok. Közmédiumokban lehessen hirdetni, és ezt egy központi kvóta alapján osztanák el – példázta, hozzátéve, hogy az új párttörvényben is az átláthatóságra lesz szükség. Szavai szerint “a politikai munkamegosztás” ma úgy néz ki, hogy a Fidesz-KDNP kormányoz, és foglalkozik az ország dolgaival, a szocialisták pedig “viszik a politikai show-t”. “Nem rossz, szerintem ezzel megbékélhetünk” – tette hozzá.

Az országos elnökség kongresszusi beszámolójában az ügyvezető alelnök arról beszélt, hogy ma a Fidesznek 40.320 tagja van, “ők igazolt, élő, tagdíjat fizető, valós emberek”. Az alapszervezetek száma 1.188. A Fidesz hitvallásaként azt fogalmazta meg, hogy “ebben az országban szeretnénk boldogulni”.

Pokorni Zoltán szerint az elkövetkező években a legfontosabb belső parancsnak számukra a mértéktartásnak kell lennie. A Fidesz alelnöke a nagyobbik kormánypárt XXIV. kongresszusán vasárnap azt mondta, a legnagyobb veszélyt saját maguk jelentik, ha azt hiszik, mindenkinél okosabbak, és mindent jobban tudnak.

“Ma egyetlen dolog veszélyes ránk, ha nem tartunk mértéket”, minket nem a történelem fog igazolni, három év múlva a választók visszaigazolása kell – fogalmazott a politikus. Gyakorlatilag nincs semmi, ami korlátozna, mondta Pokorni Zoltán, utalva a kétharmados többségre, hozzátéve, amit ma kitalálunk az holnap törvényjavaslat, holnapután mindenkire kötelező viselkedési norma. Haladunk előre, sikeresek vagyunk, és ilyenkor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mindenhez értünk. Szó sincs róla – fogalmazott, majd egy szóval úgy foglalta össze üzenetét: mértéktartás.

Nagyon nehéz egy év áll mögöttünk, de ugyanakkor büszkék is lehetünk rá – összegzett a kormánypárti politikus. A Fidesz alelnöke az okokat és a konfliktusok magyarázatát abban látta, hogy hatalmas, néhol túlzott volt a várakozás, a csodavárás. Másodsorban említette, hogy gyakorlatilag működésképtelen, finanszírozhatatlan országot vettek át egy éve. Első feladat a fizetőképesség fenntartása, a tűzoltás volt. A harmadik ok a közügyek, a politika kriminalizálódása volt, negyedik pedig, hogy egész Európa is talán legnehezebb gazdasági válságát éli át. Ötödikként említette, hogy az uniós elnökség rengeteg energiát vitt el, és utolsóként jelölte meg az ellenzék kritikáját.

Miközben büszkék lehetünk erre az egy évre, azt is érezni lehet, hogy túl sok mindenbe vágunk bele. Felidézve az első Orbán-kormány időszakát úgy fogalmazott, “az első évnél szokott sajogni a combunk”, ez így volt tíz éve is, nem látni még, hogy számos változtatás, új program, koncepció, terv mivé áll össze. Most még a konfliktusokat látjuk, az eredményeket nem – jegyezte meg Pokorni Zoltán, hozzátéve, össze fog állni. “Magyarország átépítése macerás” – fogalmazott a Fidesz alelnöke, aki szerint sok érzékenységet sért, de el kell végezni az átalakításokat.

 Navracsics Tibor

Navracsics Tibor a kongresszuson, fotó: Kovács Attila/MTI

Navracsics Tibor meg úgy látja, egyre többen figyelnek fel Európában a Fidesznek, Közép-Európa egyik legnagyobb jobbközép pártjának a gazdasági válság megoldására kínált újszerű receptjeire.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pártja vasárnapi kongresszusán példaként említette a bankadót, amelyet – mint mondta – eleinte elutasítással fogadtak, mostanra azonban egyre több országban nyer polgárjogot. A külföldi elemzők pedig arra lettek figyelmesek – folytatta -, hogy lehet, mégsem az történik Magyarországon, amit baloldali közgazdászok mondanak, és mégiscsak versenyképességi fordulatot hajtott végre és stabilizálódott a magyar gazdaság. A közigazgatás területén végzett magyar reformra is egyre többen figyelnek fel a kontinensen, amellyel a korábbi években “teljes egészében szétesett, hatékonyság nélküli” államigazgatás születik újjá – mondta Navracsics Tibor.

Beszédében azt kérte a kongresszusi küldöttektől, ne veszítsék el a hitüket, azt, hogy a jövő Magyarországa a polgári Magyarország. Álljanak ki továbbra is a kormány politikája mellett, még ha sokszor nehéz is megérteni a döntéseket, “sőt lehetnek olyan döntések is, amelyek éppen az önök egzisztenciális érdekeit sértik rövid távon” A miniszterelnök-helyettes kijelentette, Magyarország elindult kifelé a válságból, jó úton halad, egymás után jönnek azok az adatok, amelyek igazolják, hogy a kabinet politikája eredményes. “Ki fogunk jutni a XX. és XXI. század legsúlyosabb gazdasági válságából, és Európa egyik legsikeresebb országává tesszük Magyarországot” – zárta szavait Navracsics Tibor, aki mindehhez a küldöttek támogatását kérte.

Kapcsolódó cikkek