Megnyílt a hátrányos helyzetű és roma gyerekek nyári tábora Velencén

Megnyílt a hátrányos helyzetű és roma gyerekek nyári tábora Velencén

A nyári tábornak, amit az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szervez,a Fejér megyei Velence ad otthont. A következő hetekben ötszáz hátrányos helyzetű és roma gyerek nyaral itt, többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 15 millió forintos támogatásának köszönhetően.

Kovács Zoltán, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a tábornyitón elmondta, ahogy az Erzsébet-program országosan tízezreknek nyújt lehetőséget a nyaralásra, kikapcsolódásra, úgy az ORÖ és a minisztérium folyamatos együttműködése, valamint az anyagi támogatás révén gyermekek százai táborozhatnak a Velencei-tó partján.

Úgy vélte, hogy a táborozók a tapasztaltakat saját közösségeikben is hasznosítani tudják, részvételük motiválja majd társaikat.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy különböző kezdeményezéseik “egymásba kapcsolódva léteznek”. Utalt a hamarosan záruló Útravaló-Macika Ösztöndíjprogramra, amelyben 17 ezernél több gyerek kapott esélyegyenlőségi ösztöndíjat és segítséget.

Farkas Flórián, az ORÖ elnöke hangsúlyozta, az ország valamennyi megyéjéből öt turnusban érkeznek a gyerekek Velencére, olyanok, akik a sportban és a tanulásban vagy magatartásukkal voltak kiválóak az elmúlt időszakban. Elmondta, hogy tízszeres volt a túljelentkezés a táborba, ezért a gyerekeket az iskolák, a pedagógusok és az ORÖ képviselői közösen választották ki.

Az ORÖ elnöke elmondta, hogy a gyerekek térítési díj nélkül, napi többszöri étkezés mellett töltik jól megérdemelt pihenésüket a táborban, amit a szülőktől sohasem kaphattak volna meg. Hozzátette, vége van annak a korszaknak, amikor “cigány gyerekek táborozására szánt közpénzből cigány felnőttek lubickolnak a vízben”.

Kapcsolódó cikkek